Situatia romilor din Franta continua sa se degradeze, iar expulzarile continua, la un an dupa declansarea unei politici de expulzari masive, avertizeaza organizatia Medecins du Monde, intr-un raport publicat marti.

Organizatia neguvernamentala reproseaza Guvernului ca prezinta romii ca pe o "amenintare" pentru a-i convinge sa nu ramana in Franta si pentru a-si imbunatati statisticile privind lupta impotriva imigratiei ilegale, potrivit unei stiri Reuters, preluata de L'Express. Peste 9.000 de romi, dintre cei 15.000 prezenti in Franta, au fost expulzati in 2010, potrivit Ministerului de Interne, iar trei sferturi dintre cele 600-700 de tabere ilegale au fost daramate. ["Delincventa romana" da batai de cap francezilor]

De atunci, "presiunea si intimidarile politiei au crescut, iar romii au devenit un fel de tapi ispasitori autorizati", scrie Medecins du Monde in raport. Potrivit organizatiei, insa, aceasta politica nu a redus numarul romilor de nationalitate romana sau bulgara care pot, in calitate de cetateni europeni, sa revina liber in Franta dupa ce sunt expulzati, relateaza Mediafax.

Echipele organizatiei de la Bordeaux, Lyon, Marsilia sau Strasbourg avertizeaza deja cu privire la pregatirea unui nou val de expulzari masive in aceasta vara. Aceste expulzari repetate si absenta unei propuneri de mutare "condamna romii la conditii de viata extrem de precare", subliniaza Medecins du Monde, mentionand ca ei traiesc in locuinte improvizate, in caravane sau cabane, majoritatea fara apa si electricitate.

Potrivit aceleiasi surse, aceste locuinte improvizate prezinta de asemenea numeroase pericole, precum incendii, risc de prabusire, intoxicare, saturnism si risc de epidemii.

Citeste si: Amnesty International: Romii continua sa fie discriminati in Romania

Romi din Lyon, platiti sa se intoarca in Romania


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.