Romii au continuat sa fie discriminati in Romania si in anul 2010, fiind victime ale stereotipiei etnice negative, chiar si la nivelul discursurilor politice de rangul cel mai inalt,

Ministrul Afacerilor Externe (Teodor Baconschi, n.r.) a vorbit despre "legaturi intre criminalitate si comunitatea roma" si s-a referit la rata "naturala" a delincventei printre romi, noteaza MEDIAFAX.

In noiembrie, in timpul vizitei sale in Slovenia, presedintele (Traian Basescu, n.r.) s-a referit si el la romi ca fiind "delincventi" si a vorbit despre ei ca fiind "dificil de integrat" si "nedispusi sa munceasca"", arata Amnesty International in raportul sau privind drepturile omului, publicat vineri.

Amnesty International a notat in raport si propunerea legislativa de a schimba numele oficial al membrilor minoritatii rome in "tigan", avertizand ca acest termen are o conotatie peiorativa si stigmatizeaza persoanele.

"In termenii societatii extinse, un sondaj de opinie privind perceptia publicului asupra romilor, facut de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie in octombrie, a aratat ca 67 la suta dintre romani nu ar accepta un membru al comunitatii rome in familia lor", se mai arata in raport.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.