Politia norvegiana intentioneaza sa invoce o noua prevedere a Codului Penal, care pedepseste "crimele contra umanitatii", impotriva lui Anders Behring Breivik, care a recunoscut ca este autorul masacrului soldat cu 76 de morti vineri, a anuntat procurorul, citat marti de un ziar. Totodata, in manifestul sau, Brevik facea apel la uciderea a peste 5.000 de finalandezi

Introdusa in Codul Penal norvegian in 2008, aceasta prevedere care se refera la "crimele contra umanitatii" include o pedeapsa maxima de 30 de ani de inchisoare, relateaza AFP.

Citat de ziarul Aftensposten, procurorul Christian Hatlo a subliniat ca folosirea acestui paragraf 102 nu este in acest stadiu decat o posibilitate.

Politia a invocat pana in prezent primele doua alineate ale paragrafului 147, care vizeaza "actele de teroare" si care prevad o pedeapsa maxima de 21 de ani de inchisoare, transmite Mediafax.

Aceste doua alineate se refera la "destabilizarea grava a functiilor esentiale ale societatii" si intentia de a "genera panica in randul populatiei".

In prezent, Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani, are doar statut de suspect, chiar daca si-a recunoscut faptele in cursul audierilor. O inculpare nu poate interveni decat la finalul anchetei.

  • Brevik facea apel la uciderea a 5.000 de finlandezi in manifestul sau

Manifestul de peste 1.500 de pagini nu include o lista cu nume ale tintelor, dar mentioneaza mai multe cladiri finlandeze semnificative, precum centralele nucleare Loviisa si Olkiluoto, relateaza cotidianul Helsingin Sanomat, citat de Helsinki Times, in editia online.

Documentul cere armatelor din 18 tari europene sa condamne la moarte aproximativ 400.000 de persoane din toata Europa. Lista include lideri politici si economici, precum si reprezentanti ai presei si mediului cultural.

Brevik a fost plasat luni in arest preventiv pentru cel putin opt saptamani, dupa ce a marturisit ca el este autorul atacurilor de la Oslo si de pe insula Utoeya, soldate cu cel putin 76 de morti.

Suspectul a declarat politiei norvegiene ca a actionat singur, dar autoritatile ancheteaza in continuare pentru a determina daca acesta a avut complici.

Citeste si:
OMS cere țărilor dezvoltate să aloce bani pentru combaterea COVID-19
OMS cere țărilor dezvoltate...

  • Ajutat de doua celule teroriste sa comita atentatele?

Potrivit lui Geir Lippestad, avocatul lui Anders Behring Breivik, acesta ar fi fost ajutat de doua celule teroriste sa comita atacurile din Norvegia, explicand ca ar fi putut exista legaturi cu celule din alte tari, transmite CNN.

In plus, sustine avocatul, Breivik ar fi consumat droguri inainte de atacuri pentru a putea fi intr-o forma buna.

Breivik afirma ca s-a saturat de situatia in care se afla, a explicat Lippestad, subliniind ca clientul sau este intr-un fel de "razboi".

Avocatul a subliniat ca este "foarte dificil" sa descrie comportamentul lui Breivik, subliniind ca nu este ca oricine altcineva.

Citeste si: Europa, in stare de alerta impotriva extremismului de dreapta

Primele declaratii ale criminalului din Norvegia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.