Semintele de schinduf importate din Egipt in Franta si Germania in 2009 si 2010 au jucat un rol in producerea imbolnavirilor cu bacteria E.coli soldate, in Europa, cu moartea a cel putin 48 de persoane, a anuntat, miercuri, agentia europeana pentru securitate alimentara EFSA, citata de AFP.

Ipoteza importurilor din Egipt este inclusa intr-o "evaluare rapida a riscurilor", efectuata impreuna cu Centrul european pentru prevenirea si controlul bolilor (ECDC), dupa semnalarea unor noi cazuri de imbolnavire la Bordeaux.

"Ancheta (...) progreseaza si demonstreaza ca semintele de schinduf importante din Egipt in 2009 si/sau in 2010 sunt implicate in cele doua cazuri" de intoxicare semnalate in Germania si Franta, potrivit evaluarii, relateaza MEDIAFAX.

"Inca mai exista numeroase incertitudini de lamurit pana la punctul in care vom sti cu adevarat daca aceasta este cauza comuna a tuturor infectarilor, in masura in care pana acum nu exista rezultate bacteriologice pozitive", adauga documentul european.


Lotul importat in 2009 "pare a avea legatura cu declansarea imbolnavirilor din Franta, iar cel din 2010 este considerat ca fiind implicat in epidemia din Germania", afirma evaluarea europeana.

"Aceste (ipoteze) fac in continuare obiectul unei anchete. In particular, a fost solicitata de urgenta o investigatie referitoare la distribuirea acestor loturi in Germania si in Europa in general. Exportul unora dintre aceste seminte importate din Egipt catre o alta companie din Marea Britanie (de unde semintele au fost exportate in Frnata) demonstreaza necesitatea" unei astfel de informari, adauga documentul.

La Bordeaux au fost inregistrate zece cazuri de imbolnavire, iar ancheta realizata de Directia pentru consum franceza (DGCCRF) a indicat faptul ca acestea au fost provocate de seminte germinate de schinduf, mustar si laptuca.

Epidemia din Europa s-a soldat cu cel putin 48 de victime, iar 47 dintre decese au fost inregistrate in Germania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.