Dictatorul nazist Adolf Hitler l-ar fi trimis pe unul din cei mai importanti acoliti ai sai intr-o misiune cheie pentru a face pace cu Marea Britanie in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Descoperirea, potrvit unui document nou gasit si citat de The Scotsman, deschide un unghi intrigant asupra a ceea ce s-a intamplat in mai 1941, in timpul calatoriei lui Rudolf Hess, delegatul lui Hitler, care a fost luat in captivitate dupa ce a patruns cu un avion Masserchmitt in Scotia, relateaza News.com.au

Incidentul ramane unul din cele mai mari mistere din timpul razboiului.

S-a speculat ca Hess era de fapt dezertor si ca incerca sa incheie un acord de pace fara ca Hitler sa stie, ori ca isi pierduse mintile.

Insa un jurnal gasit de Federatia Rusa din Moscova, scris de Hess in 1948, spune ca Hitler stia despre zborul sau si spera ca “un acord de pace cu englezii va fi realizabil”.

Misiunea a venit la doar cateva saptamani inainte ca Germania sa atace Rusia.

Ajutorul, maiorul Karlheinz Pintsch, a fost interogat sub tortura in timpul anilor de detentie in inchisorile sovietice. Potrivit rapoartelor de interogare care au fost gasite alaturi de jurnal, Hitler – care era paranoic fara sa fie tradat – atunci cand auzit ca Hess a fost capturat, “nu a parut surprins, si nici nu a fost furios pe subalternul lui legat de ceea ce facuse”. “Apoi Hitler a citit o scrisoare pe care Hess i-o trimisese. El a citit urmatorul pasaj important: <<Si daca acest proiect va da gres, atunci tu vei putea nega ca ai fost implicat. As putea spune ca mi-am pierdut mintile.>>

Hitler si liderul englez Winston Churchill au spus ca Hess “avea probleme”.

Hess a fost judecat dupa ce conflictul s-a terminat in 1945 si a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru crime de razboi. El a fost ucis in inschisoarea berlineza Spandau in 1987.

Pintsch a fost eliberat de sovietici in 1955.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.