Oficiali pakistanezi au declarat ca administratia SUA a cerut identitatile unora dintre principalii lor agenti de informatii, in conditiile in care americanii incearca sa afle daca au avut contacte cu Osama ben Laden sau asociatii sai.

Oficialii au oferit detalii despre o discutie tensionata intre autoritatile pakistaneze si un emisar american care a calatorit in Pakistan luni, dupa uciderea lui Osama ben Laden de un comando american, in orasul pakistanez Abbottabad, relateaza MEDIAFAX.

Oficialii americani nu au acuzat explicit Guvernul pakistanez ca l-ar fi ajutat pe ben Laden sa se ascunda dupa atentatele de la 11 septembrie.

Un oficial din cadrul administratiei Barack Obama a recunoscut ca relatia cu Pakistanul este considerata prea importanta pentru a risca o ruptura definitiva, chiar si in cazul in care actuali sau fosti agenti pakistanezi de informatii stiau unde se afla liderul al-Qaida.

Totusi, americanii sunt nemultumiti de refuzul armatei si spionajului pakistanez, de-a lungul anilor, de a-i identifica pe membrii agentiei de informatii ISI (Inter-Services Intelligence, serviciile secrete pakistaneze) banuiti ca au legaturi cu ben Laden. Oficialii americani au cerut informatii in special despre Directia S a ISI, care a cooperat strans cu militantii inca din perioada luptelor antisovietice din Afganistan.

"Este greu de crezut ca ar fi stiut Kayani si Pasha unde se afla ben Laden"
, a declarat un oficial din administratie, referindu-se la seful armatei pakistaneze, generalul Ashfaq Parvez Kayani, si la directorul ISI, locotenent-generalul Ahmad Shuja Pasha. "Nu as fi insa surprins daca cineva apropiat de Pasha stia", a adaugat oficialul.

Presa pakistaneza a speculat deja ca generalul Pasha, unul dintre cei mai puternici oameni din Pakistan, ar putea demisiona din cauza operatiunii impotriva lui ben Laden.

Doi oficiali pakistanezi au declarat ca sotia yemenita a lui ben Laden le-a spus anchetatorilor ca, inainte sa se mute in 2005 in vila din Abbottabad, ben Laden a locuit cu familia aproape doi ani si jumatate intr-un sat mic, Chak Shah Mohammad, in apropierea orasului Haripur.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.