Restabilirea temporara a controalelor la frontierele nationale in situatii exceptionale, ceruta de Franta si Italia, "reprezinta o posilibitate intre altele", pentru consolidarea normelor Schengen, a anuntat intr-o scrisoare presedintele Comisiei Europene.

Intr-o scrisoare adresata la 29 aprilie presedintelui fracez Nicolas Sarkozy si premierului italian Silvio Berlusconi, Jose Manuel Barroso declara ca "restabilirea temporara a frontierelor este o posibilitate intre altele care, cu conditia ca aceasta sa fie supusa unor criterii specifice si bine stabilite, ar putea constitui un element pentru consolidarea guvernantei acordului Schengen" privind libera circulatie a persoanelor in Europa, anunta MEDIAFAX.

In fata afluxului actual de imigranti veniti din Africa de Nord, Sarkozy si Berlusconi au pledat, intr-o scrisoare adresata la 26 aprilie lui Barroso pentru o reformare a Schengen.


Ei au cerut Bruxelles-ului sa "examineze posibilitatea restabilirii temporare a controlului la frontierele interne" ale statelor din spatiul Schengen, "in caz de dificultati exceptionale in gestionarea frontierelor exterioare comune".

In raspunsul sau, al carui text a fost comunicat de serviciile sale de presa, Barroso subliniaza, de asemenea, ca o "consolidare a aplicarii normelor de guvernanta ale acordului Schengen reprezinta un domeniu pe care Comisia este pe cale sa il examineze".


Comisia Europeana va prezenta miercuri o serie de actiuni de lupta impotriva imigratiei, inclusiv propuneri pentru adaptarea normelor Schengen.

"Am convingerea ca impartasim aceleasi obiective, respectiv o mai buna gestionare a politicii privind imigratia la nivelul UE", scrie Barroso, avertizand asupra unei "viziuni prea concentrate pe securitate".

Citeste si: Basescu delireaza? "Am putea intra in Schengen anul acesta"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.