Franta isi reafirma convingerea ca Romania trebuie sa intre in spatiul Schengen, avand aceasta vocatie, iar autoritatile franceze sunt dispuse sa ajute Romania pentru indeplinirea tuturor criteriilor tehnice, a declarat, luni, ministrul francez de Interne, Claude Gueant.

Claude Gueant a declarat, la sediul ministerului Administratiei si Internelor, ca delegatia pe care o conduce face o vizita care sta sub semnul cooperarii in contextul in care presedintii Frantei si Romaniei s-au exprimat public pentru refacerea legaturilor de colaborare intre cele doua tari, relateaza MEDIAFAX.

Ministrul francez a precizat ca a discutat doua teme principale cu Traian Igas, respectiv aderarea Romaniei la Schengen si cooperarea politieneasca intre autoritatile celor doua state.

In ceea ce priveste primul subiect, Claude Gueant a sustinut ca Franta isi afirma convingerea ca Romania trebuie sa intre in spatiul Schengen, tara noastra avand aceasta vocatie.

Ministrul francez de Interne a adaugat ca tara noastra a indeplinit o serie de criterii tehnice urmand ca perspectiva aderarii sa fie evocata in Consiliul Europei. Potrivit acestuia, Franta este dispusa sa ajute Romania pentru indeplinirea tuturor criteriilor tehnice, ministrul francez mentionand ca a fost luat in discutie crearea unui dispozitiv format din ofiteri de politie detasati pe langa autoritasile romane.

  • "Franta este constienta ca autoritatile romane au facut eforturi considerabil pe plan tehnic", a spus Gueant. El a precizat ca impreuna cu secretarul de stat Marian Tutilescu a vizitat centrul SIS si ca este functional, precizand ca si dispozitivele de supraveghere a frontierei sunt gata de functionare. [Romania, pregatita sa apere granitele Europei?]

Gueant a mai spus ca urmareste cu interes rezultatele monitorizarii tehnice ale UE, mai ales in contextul in care Romania va juca rolul de "aparator" al uneia din partile de intrare in spatiul Schengen.

Intrebat daca Romania mai are sanse de a adera la spatiul Schengen in 2011, Gueant a raspuns ca nu poate face precizari in numele celor 27 de state ale UE dar a subliniat ca Franta este hotarata sa ajute Romania sa indeplineasca toate criteriile de aderare.

Totodata, referitor la indeplinirea de catre Romania a criteriilor tehnice, ministrul francez de Interne a spus ca mai multe etape au fost indeplinite si ca au fost eforturi majore din partea autoritatilor romane.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

"Am convingerea ca Romania va indeplini toate criteriile", sustinut Gueant.

La randul sau, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a precizat ca cele sapte rapoarte de evaluare ale expertilor europeni arata ca tara noastra a indeplinit acquis-ul Schengen.

Igas a spus ca din punct de vedere tehnic Romania este pregatita pentru securizarea frontierelor externe ale spatiului de libera circulatie si ca are toata deschiderea si disponibilitatea pentru o buna colaborare intre Romania, Franta, statele UE si cele Schengen.

Citeste si: Aderarea Romaniei la Schengen, o misiune dificila pentru Ungaria

Intram sau nu in Schengen?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.