Consiliul National de Tranzitie (CNT), care ii reprezinta pe rebeli, a respins luni ideea unei tranzitii sub conducerea unuia dintre fiii lui Gaddafi.

"Acest lucru este complet respins de catre Consiliu", a declarat un purtator de cuvant al CNT, Shamseddine Abdulmelah, la Benghazi, fieful rebelilor, in estul tarii, scrie MEDIAFAX.

Muammar "Khadafi si fiii lui trebuie sa plece inainte de orice negociere diplomatica", a subliniat acesta.

Cel putin doi dintre fiii liderului libian propun o tranzitie catre o democratie constitutionala, care ar prevedea retragerea tatalui lor, a anuntat duminica seara New York Times.

Citand un diplomat, sub protectia anonimatului, si un oficial libian la curent cu acest plan, cotidianul american afirma ca tranzitia ar urma sa fie condusa de unul dintre fiii lui Kadhafi, si anume Saif al-Islam.

Insa atat rebelii, cat si americanii si europenii, care-i sustin cu lovituri aeriene, insista pentru o despartire radicala de cei peste 40 de ani ai regimului Gaddafi. De asemenea, nu este clar daca Muammar Gaddafi, in varsta de 68 de ani, a acceptat aceasta propunere sustinuta de fiii sai, Saif si Saadi, desi o persoana din anturajul celor doi a declarat ca tatal pare ca ar accepta-o. In pofida nemultumirii evidente a populatiei, el pare sa creada ca rebeliunea impotriva sa este o conspiratie straina a islamistilor radicali si occidentalilor "flamanzi e petrol", potrivit unui diplomat, scrie MEDIAFAX.

Aceasta propunere ofera o noua privire asupra dinamicii familiei Gaddafi, intr-o perioada in care colonelul, care are sapte fii, se bazeaza foarte mult pe ei. Ramas fara cel mai apropiat confident al sau, Moussa Koussa, care a dezertat, si izolat de zeci de ani de incercari de lovituri de stat si rafuieli interne, Muammar Gaddafi si-a pus fiii, de incredere, in functii politice si militare.

Ideea vizeaza, totodata, neintelegeri mai vechi dintre fiii sai. In timp ce Saif si Saadi s-au orientat catre deschideri politice si economice occidentale, Khamis si Mutuassim sunt considerati conservatori. Khamis conduce o temuta forta de militie pentru reprimarea protestelor interne. Mutuassim, consilier naional pentru securitate interna, cu propria militie, este considerat un rival al lui Saif, in competitia pentru a prelua puterea de la tatal lor. Dar Saadi, care a fost jucator profesionist de fotbal, ofiter militar si om de afaceri, sustine planul cu fermitate, potrivit sursei citate.

Citeste si:
Ponta a comparat Romania cu Libia. Afla reactia PDL
Ponta a comparat Romania cu...

Cei doi fii "vor sa se miste in directia schimbarii pentru tara" fara tatal lor, a declarat, duminica, sub protectia anonimatului, o persoana apropiata taberei lui Saif si Saadi. "Au intampinat numeroase dificultati din partea vechii garzi, dar daca vor avea unda verde, vor ridica tara rapid", a subliniat aceasta sursa. Unul dintre fii, a continuat aceasta persoana, a afirmat de mai multe ori ca "dorintele rebeliunii sunt ale sale".

Aceste propuneri sunt ultimele dintr-o serie de conflicte intre Saif si tatal sau, in ultimii ani, in viata publica din Libia, Saif fiind cand indemnat la reforme politice, cand oprit. Ele ar putea reprezenta, totodata, semnul ca Guvernul Kadhafi s-ar simti sub presiune, dupa doua saptamani de lovituri aeriene. Un oficial a declarat ca Mohamed Ismail, un consilier al lui Saif, a prezentat, la Londra, propunerea ca Seif sa preia puterea de la tatal sau. Dar Mutuassim se poate opune, din cauza rivalitatii cu Saif. Insa, un diplomat familiar cu propunerea a declarat, insa, ca discutiile nu au avansat.

Citeste si:
Cel putin 3 morti si 10 raniti in urma unui atac asupra...
Cel putin 3 morti si 10...

Citeste si: Gaddafi, pe punctul de a fi tradat de fiul sau


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.