Printre componenetele cele mai comune ale vaporilor care sunt emisi de centrala de la Fukushima se numara iodul-131, cesiul-137, xenonul-133 si kryptonul-85.
Nivelul de radioactivitate a crescut in mod considerabil" la complexul nuclear, a declarat premierul japonez Naoto Kan intr-o interventie televizata, cerandu-le persoanelor care locuiesc pe o raza de 30 de kilometri in jurul centralei sa ramana "in case sau birouri".


Aceasta masura se adauga evacuarii, ordonate sambata, a peste 200.000 de persoane care locuiesc in apropierea centralei situate pe malul marii, deoarece, in prezent, nivelul radiatiilor depaseste de 400 de ori limita normala admisa. Vaporii emisi contin particule radioactive, unele dintre ele fiind letale in cantitati mari. Aceste materiale sunt numite radioizotopi.

Radioizotopii sunt versiuni ale unui element care din cauza unui numar anormal de neutroni se dezintegreaza frecvent si elibereaza radiatii si sunt generati in urma fisiunii nucleare (divizarea unui atom de uraniu in elemente mai usoare, producand energie), explica slate.fr.

Printre componenetele cele mai comune ale vaporilor care sunt emisi de centrala de la Fukushima se numara iodul-131, cesiul-137, xenonul-133 si kryptonul-85. Elementele au adesea mai multe varietati de izotopi, de stabilitate variabila. Numarul de dupa numele elementului identifica izotopul specific.

Potrivit portalului francez, cel mai ingijorator este iodul-131 care poate fi absorbit de catre tiroida pe cale aeriana si care provoaca leucemie si cancer. Gazele precum kryptonul-85 si xenonul-133 nu interactioneaza cu oasele sau tesuturile, dar sunt foarte instabile si se pot dezintegra cu usurinta, putand emite radiatii periculoase pentru diferite parti ale corpului.
  • Japonezii au fost sfatuiti sa bea apa imbuteliata , sa nu paraseasca domiciliul si sa poarte masti de protectie. Pentru a preveni absorbtia iodului-131, oficialii au facut planuri de distrubutie de pilule de idura de potasiu, care satureaza tiroida, ami scrie portalul francez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.