Numeroase tari din intreaga lume evacuau miercuri, pe cale aeriana sau maritima, in conditii dificile, zeci de mii de cetateni care lucreaza in Libia, din cauza violentelor, relateaza AFP.
In Asia, autoritatile se pregateau sa puna in aplicare uriase operatiuni de evacuare pentru repatrierea a 100.000 de lucratori, pe fondul haosului care afecteaza regimul lui Muammar Kadhafi.

In Libia sunt inregistrati 60.000 de cetateni din Bangladesh, 30.000 de filipinezi, 23.000 de thailandezi si 18.000 de indieni, in principal ca modesti muncitori angajati pe baza de contract, potrivit cifrelor oficiale, citate de MEDIAFAX.
  • Autoritatile libiene si-au dat acordul ca Egiptul sa efectueze 37 de curse pentru a-si repatria cetatenii, au afirmat autoritatile de la Cairo, potrivit carora aproape un milion si jumatate de egipteni lucreaza in Libia. Mii dintre acestia au inceput sa se intoarca in Egipt pe la punctul de frontiera Al-Salum, de pe coasta mediteraneana.
  • Uniunea Europeana (UE) a cerut Libiei sa "garanteze" securitatea strainilor de pe teritoriul sau si sa "faciliteze" plecarea celor care doresc acest lucru, potrivit unui proiect de declaratie al sefei diplomatiei europene, Catherine Ashton. Ea a anuntat ca in Libia se afla in continuare 10.000 de cetateni europeni si ca UE mobilizeaza toate resursele pentru a-i evacua, inclusiv pe cale maritima.
  • Un feribot inchiriat de Statele Unite, sosit miercuri la Tripoli, urma sa plece spre Malta. Situatia la aeroportul din Tripoli este "haotica", pasagerii batandu-se pentru a urca in avioane, a povestit comandantul unui avion maltez, Philip Apap Bologna.
  • China si-a inceput planul de evacuare pentru cei peste 30.000 de cetateni ai sai, intre care numerosi ingineri care lucreaza in proiecte petroliere, feroviare sau in sectorul telecomunicatiilor, in conditiile in care un prim grup de 43 de chinezi evacuati a sosit joi cu avionul la Beijing. Un alt avion, un Airbus A330-200 cu 250 de locuri al Air China, a aterizat joi dimineata la Tripoli, pentru a prelua alti chinezi blocati in mijlocul violentelor sangeroase din Libia. Un al doilea aparat de zbor urma sa aterizeze dupa acesta, potrivit autoritatilor citate de China Noua.

Patru feriboturi grecesti inchiriate de autoritatile chineze se indreptau miercuri spre Libia, pentru a evacua, in special din Benghazi, aproximativ 15.000 de chinezi, in principal catre Creta. Doua dintre aceste nave au ajuns deja la Benghazi si ar urma sa soseasca la Heraklion (Grecia) joi seara, potrivit China Noua.
  • La randul sau, Vietnamul analiza conditiile de evacuare a celor 10.000 de cetateni ai sai.
  • India finaliza dispozitiile pentru o evacuare aeriana si maritima. Aproximativ 18.000 de indieni ar trai in Libia, dintre care 3.000 la Benghazi, angajati in principal in sectorul constructiilor de masini sau in spitale.
  • Bangladesh, care depinde puternic de banii trimisi de muncitorii sai angajati in strainatate, analizeaza evacuarea a 60.000 de cetateni.
  • Ambasada Thailandei la Tripoli a contactat angajatorii cetatenilor sai, avand in principal sediul la Tripoli, Benghazi, Syrte si Brak, si le-a cerut cetatenilor sai sa fie pregatiti pentru o evacuare.
  • Filipinezii au declarat ca vor sa cumpere bilete de avion pentru cetatenii lor care vor sa plece din Libia. Aproximativ 30.000 de filipinezi lucreaza in aceasta tara.
  • Bangladeshul si Sri Lanka au contactat Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) pentru a cere o asistenta tehnica. Aproximativ 1.200 de srilankezi sunt oficial inregistrati in Libia, dar numarul lor real ar fi mult mai ridicat.
  • Seulul a anuntat ca a inchiriat un Airbus A330 egiptean pentru a evacua catre Cairo 260 dintre cei 1.400 de sud-coreeni inca prezenti in Libia. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, 39 de sud-coreeni si 1.000 de straini care lucrau pentru o companie de constructii sud-coreeana au ajuns la frontiera egipteana in cadrul unui convoi de zece vehicule.

Numeroase tari europene continuau operatiunile de repatriere a cetatenilor lor.

  • Ankara a anuntat ca a repatriat peste 5.000 de turci (din 25.000 prezenti in Libia), dar si-a exprimat regretul in legatura cu moartea unei persoane.
  • Un prim avion care efectueaza curse charter a parasit Londra miercuri dupa-amiaza. Trei sute de britanici se afla la Tripoli si 170 sunt blocati in baze din desert.
  • Un avion militar francez avand la bord 165 de turisti, intre care 152 de francezi, venind de la Sebha, la 660 de kilometri sud de Tripoli, in sud-estul tarii, a sosit miercuri seara la Paris, potrivit Ministerului francez al Afacerilor Externe. Este vorba despre cea de-a treia cursa militara incepand de marti. In total, Franta va fi evacuat in doua zile 556 de persoane, dintre care 487 de francezi.
  • Trei avioane germane au aterizat marti la Tripoli, unde se afla aproximativ 400 de germani.
  • Opt sute de italieni au fost repatriati de la inceputul miscarii de contestare, a anuntat Ministerul italian al Afacerilor Externe, care doreste repatrierea aeriana sau maritima a cetatenilor sai inca blocati la Tripoli sau Benghazi.
  • Rusia a repatriat miercuri 339 de cetateni rusi din Tripoli, sositi la Moscova la bordul a trei avioane, si a trimis un feribot pentru a evacua persoane aflate in alte doua orase din Libia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.