Rusia va putea sa se modernizeze doar dupa ce va spune un "adio definitiv" totalitarismului, a declarat marti consilierul Kremlinului pentru drepturile omului, Mihail Fedotov.

Pentru a "spune adio definitiv totalitarismului este necesar mult timp si efort din partea noastra, a tuturor. Dar este imposibil sa procedezi la modernizarea tarii, fara sa te debarasezi de stereotipuri ale mentalitatii totalitare", a declarat Fedotov, citat de agentia Itar-Tass, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Consultativ pentru Drepturile Omului de pe langa presedintele rus.

El a citat "independenta tribunalelor, libertatea presei si o concurenta politica reala" drept conditii necesare pentru modernizarea Rusiei, un obiectiv al presedintelui Dmitri Medvedev.

  • Fedotov a facut, de asemenea, apel la declasificarea arhivelor secrete sovietice, un element esential in lupta contra totalitarismului. "Ascunzand aceste documente, nu facem altceva decat sa oferim un pretext pentru falsificarea istoriei, pentru asimilarea Rusiei contemporane cu regimul totalitar", a apreciat el, potrivit AFP.

La sfarsitul lui 2010, Consiliul anunta ca pregateste un plan de actiune, pentru a aduce un omagiu milioanelor de victime ale represiunii staliniste, care prevede, in mod expres, o declasificare a arhivelor secrete ale fostei Uniuni Sovietice. El si-a anuntat intentia de a-i cere lui Medvedev sa "faca o analiza politica si juridica a crimelor totalitarismului", transmite MEDIAFAX.

Regimul lui Iosif Stalin a fost marcat de teroare, executia sumara sau trimiterea in gulag a milioane de persoane. In pofida acestui fapt, atitudinea fata de Stalin este ambigua in Rusia, unde acesta este perceput in acelasi timp ca un tiran si ca un erou al victoriei asupra nazistilor. [Comunistii rusi: Cerem disculparea lui Stalin cu privire la masacrul de la Katin]

Dmitri Medvedev a condamnat, in mai, regimul "totalitar" din fosta Uniune Sovietica si crimele "impardonabile" comise de Stalin, intr-un gest simbolic, vizand modernizarea imaginii Rusiei. [Medvedev va lansa o campanie de "destalinizare" a Rusiei]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.