Peste 5.000 de persoane s-au adunat, deja, marti dimineata, in centrul orasului Cairo, pentru a participa la o manifestatie uriasa impotriva presedintelui egiptean, Hosni Mubarak, relateaza AFP.

Manifestantii strigau sloganuri ca "Afara Mubarak" si agitau afise infatisandu-l pe presedinte spanzurat sau fotografia acestuia cu textul "capul tau va cadea". [Criza in Egipt: Guvernul incearca sa cenzureze protestele]

Numeroase persoane au petrecut noaptea in Piata Tahrir, care este, de martea trecuta, centrul manifestatiilor contra regimului, informeaza MEDIAFAX.

Elicopterele survoleaza cu regularitate centrul capitalei egiptene, iar armata controleaza numeroase cai de acces in centrul orasului.

(Clic aici pentru GALERIA FOTO a protestelor din Egipt a Sky News si aici pentru GALERIA FOTO a CNN)

  • Armata s-ar putea intoarce impotriva lui Hosni Mubarak

Pe masura ce "Marsul celor un milion" invadeaza strazile din Egipt, Fratia Musulmana, care a fost interzisa in aceasta tara, a confirmat ca discuta cu armata inlaturarea presedintelui Hosni Mubarak de la putere, relateaza Sky News.

Protestatari de toate religiile incearca sa organizeze cea mai mare adunare din Cairo si Alexandria pentru a-l forta pe Mubarak sa renunte la presedintia Egiptului. [Criza in Egipt: Atitudini pro si contra de pe mapamond]

Totodata, armata egipteana s-a declarat neutra si a declarat ca nu va folosi violenta impotriva protestatarilor, reasigurandu-i in acest mod pe cei care sunt prea speriati sa iasa in strada.

Fratia Musulmana a declarat pentru Sky News presedintele Mubarak se inseala daca cede ca armata il mai poate salva acum. "El vrea sa spuna ca armata este cu el si nu cu poporul, insa acest lucru este gresit deoarece armata egipteana este a Egiptului."

  • Proteste pasnice

La Cairo, protestatarii s-au organizat in asa fel incat sa nu tina orice fel de arma in afara pietei Tahrir, scrie CNN News. Astfel, atmosfera era calma marti de dimineata.
Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Oamenii au adus de acasa cu mancare si bautura pentru a impartii cu restul lumii. Familiile sau stat impreuna, parintii spunand ca au venit pentru copii lor. Un grup canta "Jos cu Mubarak", in timp ce altele ascultau muzica patriotica.

Soldatii de la un punct de securitate aflat in afara pietei, care a fost un punct focal pentru protestele anti-guvernamentale, au declarat ca in zona s-au aflat si sutinatori de-ai lui Mubarak care au scandat "Nu tradatorilor".

Hosni Mubarak nu a dat niciun semn ca ar fi dispus sa renunte la putere, iar ministrul de Interne a declarat luni ca, avand in vedere protestele anuntate pentru marti, Guvernul planuia sa opreasca retelele de telefonie. La ora 11 a.m. (ora locala), cateva retele de telefonie mobila inca erau functionale.

Bancile si scolile au fost deasemenea inchise, in timp ce populatia are interdictie de a mai sta pe strazi dupa ora 15.

Citeste si:
Accident tragic în Egipt, după ce un tren a deraiat. Două persoane...
Accident tragic în Egipt,...

Citeste si: Egiptul are un nou Guvern

Criza in Egipt: Cine este Mohamed ElBaradei?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.