Jared Lee Laughner, care a fost acuzat pana in momentul de fata pentru crima cu premeditare, tentativa de crima si tentativa de ucidere a unui membru al Congresului, este un tanar fascinat de ideologii extreme si autorul unor texte in mare parte incoerente, dar care exprima obsesia sa de a intra in contact cu Gabrielle Giffords.

Potrivit unor surse din cadrul fortelor de ordine americane, citate de 9AM, suspectul retinut in cazul atacului armat din Arizona este un barbat alb, nascut in 1988. Conform surselor, citate de Associated Press, agresorul a fost identificat ca fiind Jared Lee Laughner, insa nu se stie daca motivele pentru care a comis atentatul sunt de natura politica. [[VIDEO] Membra a Congresului American, impuscata in cap]

  • "Ceva s-a rupt in el. Nu a fost tot timpul asa"

Primele elemente ale anchetei il descriau pe tanar ca fiind mai degraba un baiat solitar si agitat, cu posibile probleme mintale. Presa americana scrie ca apropiatii atacatorului isi faceau griji, dupa ce in ultima perioada tanarul a inceput sa se poarte ciudat. Pregatise cateva inregistrari video despre controlul mental si despre unitatile speciale americane, iar conducerea colegiului unde invata intentiona sa il supuna unor teste psihologice. Cu toate acestea, politia spune ca nu au existat indicii clare care sa sugereze ca ar pune la cale un astfel de atac, informeaza Realitatea.net.

"Cred ca a cazut treptat intr-o criza psihotica. Ceva in el s-a rupt. Nu a fost tot timpul asa", a scris Caitie Parker, una din colegele sale de liceu,
pe site-ul Twitter.

Colegii de liceu al tanarului isi amintesc ca Loughner a fost exmatriculat de la facultate in 2010, ca imbratisa idei de stanga si aprecia grupul punk Anti-flag si ca deseori, vorea despre teorii apocaliptice care programau sfarsitul lumii in 2012, pe baza profetiilor Maya. Totodata, inainte de exmatricularea sa, conducerea solicitand o autorizare psihiatrica prin care sa se dovedeasca faptul ca acesta nu reprezinta un pericol pentru alte persoane, relateaza MEDIAFAX.ro.

Intr-un e-mail reprodus de Washington Post, studenta Lynda Sorenson avertizase ca tanarul ar putea fi "unul dintre acei (indivizi) a caror fotografie o vedem in ziare, dupa ce au patruns intr-o sala de clasa cu o arma automata".

Potrivit CNN, Loughner, care locuia impreuna cu parintii, ar fi lasat intr-un seif din locuinta sa un mesaj semnat care sugereaza ca ar fi planificat dinainte incidentul armat, in care apareau cuvintele "am planuit totul", "asasinarea mea" si numele "Giffords". Totodata, potrivit documentelor date publicitatii de tribunal, anchetatorii au mai gasit la casa tanarului o scrisoare de la membra Camerei Reprezentantilor impuscata sambata, in care aceasta ii multumea pentru ca a participat la o intalnire din 2007.

Citeste si:
Joe Biden a cerut Congresului alte 20 miliarde de dolari pentru...
Joe Biden a cerut Congresului...

Atunci, el ar fi intrebat-o pe Gabrielle Giffords "Ce este guvernul, daca vorbele nu au niciun sens?". Loughner a fost nemultumit de raspunsul ei - oficialul a citit intrebarea si nu a avut nimic de spus, mai scrie Realitatea.net.

Textele tanarului publicate pe Internet dezvaluie fascinatia sa pentru ideologii extreme. El cita printre cartile sale preferate "Manifestul Partidului Comunist", al lui Marx si Engels, si lucrarea "Mein Kampf", scrisa de Hitler, mai noteaza MEDIAFAX.ro. Eseurile sale luau uneori forma unor exercitii de logica, expunand o idee inainte de a propune o concluzie, iar una din activitatile sale preferate era "visarea cu ochii deschisi".

  • Fetita de 9 ani, nascuta pe 11 septembrie 2001

Potrivit autoritatilor americane, in urma atentatului, sase persoane au murit si alte 14 au fost ranite. Printre victimele care au decedat in urma atacului armat se afla si o fetita in varsta de noua ani, care a murit la spital. Aceasta, identificata drept Christina Taylor Greene, ajunsese la eveniment insotita de un vecin, care credea ca fetitei ii va face placere sa participe la intalnire si se nascuse pe 11 septembrie 2001, mai noteaza Washington Post, potrivit Realitatea.net.
Citeste si:
VIDEO Atentat într-o biserică din California. O persoană a murit
VIDEO Atentat într-o biserică...

Citese si: [SLIDESHOW]: Cele mai grave atacuri din SUA din ultimii 20 de ani


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.