Presa britanica de sambata afirma ca Europa ar putea fi confruntata cu un nou val de imigranti ilegali, in cazul in care Romania blocheaza investitiile in securizarea frontierelor, ca urmare a amanarii aderarii la spatiul Schengen.

"Presedintele Traian Basescu a afirmat ca va renunta la securitatea granitei , in semn de protest intr-o disputa privind restrictiile de imigrare in cazul cetatenilor romani", afirma Daily Express in editia online, intr-un articol intitulat "Romania ameninta sa deschida granitele".

Si Daily Mail scrie, in editia online de sambata, despre " temeri legate de un aflux de imigranti in Marea Britanie, dupa ce presedintele roman declara ca nu poate garanta securitatea granitelor", afirmand ca "Traian Basescu a spus ca orice amanare in aderarea Romaniei la acordul Schengen va duce la blocarea, in semn de protest, a celor 271 de milioane de euro destinati sporirii securitatii granitelor", relateaza MEDIAFAX.

Daily Express adauga ca Guvernul roman este furios dupa ce UE a blocat intrarea Romaniei in spatiul Schengen , iar disputa provoaca ingrijorare in legatura cu posibilitatea ca imigrantii sa exploateze relaxarea masurilor de securitate la granitele cu Republica Moldova si cu Ucraina, dar si pe litoralul Marii Negre, frontiere considerate principale cai de acces pentru imigrantii ilegali din Asia si Orientul Mijlociu.

In timp ce Romania insista ca a indeplinit criteriile tehnice pentru intrarea in spatiul Schengen, oficiali europeni recunosc ca solicitarea a fost blocata din cauza ingrijorarilor legate de coruptie si criminalitate organizata .

"Nu este vorba numai despre a avea echipamentul si a indeplini toate standardele tehnice; este vorba si despre calitatea sistemului si asigurarea ca oamenii din interiorul acestuia respecta toate protocoalele"
, a declarat un diplomat european, citat de ziarul britanic.

  • Daily Mail citeaza declaratiile facute de presedintele Traian Basescu, care a afirmat ca orice amanare a includerii Romaniei in spatiul Schengen va duce la blocarea investitiilor pentru securizarea frontierelor.

"O amanare reprezinta o discriminare impotriva Romaniei. Trebuie sa stam ca ramele, asa cum ne recomanda foarte multi (...) sau trebuie sa luptam pentru drepturile celor 22 de milioane de romani, care au dreptul la respect?"
, a spus Basescu.
Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

"Problema nu este amanarea accesului in spatiul Schengen cu cateva luni. Problema este actul de amanare in sine si abuzul pe care il reprezinta", a adaugat el. "Fie suntem parteneri egali, fie nu. Astazi, se intampla in cazul Romaniei si Bulgariei, maine se poate intampla oricarui alt stat", a mai spus Basescu.

  • Presedintele roman a respins si acuzatiile potrivit carora Romania acorda cetatenie unui mare numar de locuitori din Republica Moldova. Daily Mail afirma ca, potrivit Eurostat, Romania a acordat cetatenie pentru 5.585 de persoane in 2008, in timp ce Franta a acordat cetatenie pentru 137.320 de persoane, Olanda, pentru 28.000, iar Austria, pentru 10.268.

Ziarul reaminteste ca Romania a alocat 271 de milioane de euro pentru tehnologie de securizare a granitelor de la EADS, amenintand insa sa suspende finantarea in cazul in care nu va fi stabilit un termen pentru integrarea in spatiul Schengen.
Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.