Din pacate, presimtirile unui an greu pentru "saracii" planetei au fost adeverite de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), deoarece preturile alimentelor pe piata mondiala au atins un nivel record in decembrie 2010, depasind maximele din 2008, care au cauzat proteste si revolte soldate cu morti in Haiti si Egipt.

Suntem pregatiti sa facem fata unei crize globale de alimente? In mai multe colturi ale planetei, lumea deja se revolta de foame. Astfel, in Algeria, in capitala si in cateva orase mari, s-au inregistrat incidente violente. Mii de oameni au protestat fata de cresterea costului unor alimente de alimente de baza precum uleiul si zaharul. Acestea s-au scumpit puternic de la inceputul anului, iar algerienii acuza guvernul si presedintele ca nu se implica in controlul pietei. Zeci de oameni au fost raniti, iar comentatorii afirma ca acesta este doar inceputul unui an marcat de astfel de revolte, scrie Realitatea.net.

Astfel de proteste au avut loc si in capitala Boliviei, La Paz, unde pretul painii si al altor alimente de baza a crescut brusc din cauza reducerii subventiei de stat pentru combustibili. [[VIDEO] O noua amenintare: Securitatea globala in fata insecuritatii alimentare]


Organizatia pentru Alimente si Agricultura (OAA) din cadrul ONU avertiza in noiembrie ca preturile la alimente ar putea creste si mai mult, daca recolta de cereale la nivel mondial nu se majoreaza "semnificativ" anul acesta. Potrivit 9AM, anul trecut, in Mozambic au murit 13 persoane in proteste impotriva planurilor de majorare a pretului painii

"Exista, din pacate, potential pentru o crestere a preturilor cerealelor in contextul incertitudinilor mari. Daca se intampla ceva neasteptat cu recolta din America de Sud, exista suficient potential pentru avansul preturilor", a spus, intr-un interviu telefonic, Abdolreza Abbassian, economist-sef la OAA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.