Bulgaria va fi pregatita pentru a adera la spatiul Schengen in martie 2011, a declarat ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov, exprimandu-si speranta ca si Romania va face la fel, si chiar eforturi mai mari, relateaza Standart News, in editia electronica de miercuri.

Atat Bulgaria, cat si Romania "trebuie sa finalizeze efortul de a adera la spatiul Schengen", a declarat ministrul bulgar, intr-un interviu acordat publicatiei, care l-a invitat sa comenteze afirmatia ministrului roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, potrivit careia "Bulgaria a inregistrat intarzieri de ordin tehnic privind (aderarea) la zona Schengen".

"Pana in martie 2011, Bulgaria va fi pregatita din punct de vedere tehnic, astfel incat o hotarare cu privire la aderarea la zona Schengen sa fie luata", a continuat Mladenov (foto, dreapta). "Sper ca Romania sa faca la fel, si chiar eforturi mai mari pentru a fi pregatita pana la aceasta data", a adaugat ministrul bulgar.

Mladenov a mai declarat ca Romania a reactionat diferit, in comparatie cu Bulgaria, in privinta unei legaturi intre aderarea sa la Schengen si raportul de monitorizare al Comisiei Europene, pentru ca "sunt tari diferite si abordeaza problemele diferit", informeaza MEDIAFAX.

Insa "cabinetul Bulgariei le spune problemelor pe nume", a subliniat Mladenov. "Daca nu am fi avut probleme cu sistemul judiciar, nu ar fi existat raport de monitorizare. Eu sunt sigur ca fara a face vreo legatura formala intre aderarea la Schengen si raportul Comisiei, ele vor fi sincronizate astfel incat sa permita Bulgariei sa se alature zonei Schengen pana la sfarsitul lui 2011", a mai declarat ministrul bulgar al Afacerilor Externe.

La sfarsitul lunii noiembrie, Olanda si Franta au conditionat aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen de progresele realizate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). In decembrie, Franta si Germania au cerut Uniunii Europene sa amane aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Citeste si: Presa straina: Romania nu accepta cu usurinta amanarea aderarii la Schengen

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.