Iranul a produs primul sau lot de concentrate de uraniu (yellowcake), folosite ca baza pentru producerea de uraniu imbogatit, plecand de la minereul extras dintr-una din minele sale din sudul tarii, a declarat duminica seful programului nuclear iranian, Ali Akbar Salehi.

"Occidentalii au sperat ca vom avea probleme in privinta aprovizionarii cu materie prima (pentru producerea de uraniu imbogatit) dar am primit astazi primul lot de yellowcake (prajitura galbena) de la mina Gachin", situata in apropiere de Bandar-Abbas, in sudul tarii, a declarat Salehi in cadrul unei intalniri cu presa difuzate in direct de posturile de televiziune, transmite MEDIAFAX.

Pana in prezent, yellowcake folosit de Iran in lantul sau de productie a uraniului imbogatit era "importat din exterior" a declarat Salehi, fara a face alte precizari.

Yellowcake, praf de concentrate de uraniu, este folosit pentru producerea unui gaz, hexafluorura de uraniu (UF-6), care este ulterior injectat in centrifuge, producand uraniu imbogatit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.