Site-ul WikiLeaks, care a publicat incepand de duminica o serie de mesaje diplomatice americane, a inceput sa functioneze din nou, vineri, la o noua adresa, elvetiana (wikileaks.ch), dupa o intrerupere de sase ore. Totodata, Ministrul francez al Economiei informatizate, Eric Besson, intentioneaza sa interzica gazduirea site-ului in Franta, informeaza AFP.

"WikiLeaks s-a mutat in Elvetia", se arata intr-un mesaj postat pe Twitter si citat de MEDIAFAX.

  • WikiLeaks a fost blocat, dupa mai multe atacuri cibernetice masive

Furnizorul de domenii online EveryDNS.net anuntase anterior ca intrerupsese serviciul WikiLeaks dupa o serie de atacuri informatice masive.
Intr-un alt mesaj postat pe Twitter, WikiLeaks confirmase ca numele sau de domeniu fusese dezactivat de furnizor.

"Domeniul WikiLeaks.org a fost oprit de filiala americana everyDNS.net, dupa presupuse atacuri masive", comunicase WikiLeaks.

WikiLeaks a inceput duminica publicarea a peste 250.000 de note diplomatice americane, provocand iritarea Statelor Unite si a altor tari. Site-ul WikiLeaks a fost vizat, in ultimele zile, de numeroase atacuri cibernetice in urma carora serviciul online a fost oprit.

Intr-o declaratie postata pe site-ul sau, EveryDNS.net afirma ca a emis o notificare de 24 de ore catre WikiLeaks, care a expirat joi la ora 03.00 GMT (05.00, ora Romaniei).

Atacurile cibernetice impotriva site-ului Wikileaks ameninta "stabilitatea infrastructurii EveryDNS.net, care permite accesul la aproape 500.000 de alte site-uri", potrivit declaratiei.

Intr-o postare pe Twitter, WikiLeaks a recunoscut ca domeniul sau a fost sters de EveryDNS.net.

  • Guvernul francez intentioneaza sa interzica gazduirea WikiLeaks in servere din Franta

Potrivit lui Eric Besson, portalul fondat de Julian Assange pune in pericol "persoanele protejate de secretul diplomatic", anunta surse oficiale, citate de AFP.

WikiLeaks, care a inceput sa publice de duminica telegrame diplomatice americane, este gazduit in nordul Frantei de serverul OVH, relateaza MEDIAFAX.

Besson a anuntat ca a cerut Consiliului General al Industriei, Energiei si Tehnologiei (CGIET) sa ii prezinte cat mai rapid mijloacele pentru a pune capat gazduirii WikiLeaks in Franta.

"Aceasta situatie nu este acceptabila. Franta nu poate gazdui site-uri care incalca secretul relatiilor diplomatice si pun in pericol persoane protejate de secretul diplomatic", precizeaza Besson.

Citeste si:
Cele mai deocheate legi adoptate vreodată în lume
Cele mai deocheate legi...

"Nu putem gazdui site-uri care comit infractiuni, respinse de alte tari din cauza atingerilor aduse drepturilor fundamentale", subliniaza Besson.

Cititi si: Departamentul de Stat al SUA: Fondatorul Wikileaks, "anarhist" [Serverele WikiLeaks, expulzate de pe Amazon]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.