Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american l-a catalogat pe fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, drept "un anarhist" care nu merita sa beneficieze de drepturile acordate jurnalistilor. Totodata, Suedia va emite un nou mandat de arestare pe numele lui Assange ce urmeaza sa completeze actualul mandat, pe care politia britanica nu l-a putut pune in aplicare din motive de procedura, a anuntat politia suedeza, informeaza AFP.

"Assange nu este un jurnalist. Este un anarhist. Nu merita sa beneficieze de drepturile acordate jurnalistilor", a declarat Philip Crowley, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, citat de MEDIAFAX.

Compania americana de vanzari online Amazon a decis sa nu mai gazduiasca site-ul WikiLeaks, anunta senatorul independent Joe Lieberman, in timp ce accesul la site-ul WikiLeaks este perturbat.

"In aceasta dimineata, Amazon m-a anuntat ca nu va mai gazdui site-ul WikiLeaks. Mi-ar fi placut ca Amazon sa fi luat aceasta masura mai devreme, date fiind precedentele informatii clasificate furnizate de WikiLeaks", subliniaza Lieberman.

  • Serverele WikiLeaks, expulzate de pe Amazon

Intr-un mesaj postat pe Twitter, WikiLeaks a confirmat informatia: "Serverele WikiLeaks de pe Amazon au fost expulzate. Libertatea de exprimare in tara oamenilor liberi... De acum inainte, dolarii nostri vor fi cheltuiti pentru angajarea de persoane in Europa".

Site-ul WikiLeaks functioneaza cu dificultate si uneori este inaccesibil, dar nu se stie daca acest lucru are legatura cu gazduirea serverelor sau este vorba de noi atacuri informatice.

In opinia lui Lieberman, masura luata de Amazon este una "buna" si ar trebui sa fie un precedent in legatura cu difuzarea de ilegala de informatii de catre WikiLeaks.


Site-ul WikiLeaks, specializat in dezvaluirea de documente secrete, a initiat duminica publicarea a 250.000 de documente diplomatice americane.

Amazon gazduieste serverele a numeroase site-uri.

Jon Karlung, presedintele grupului suedez Bahnhof, a anuntat marti ca site-ul care a difuzat notele diplomatice este gazduit in principal de Amazon.
Intr-un comunicat, Lieberman a cerut altor grupuri care gazduiesc WikiLeaks sa renunte imediat la aceasta colaborare. "Actiunile ilegale, scandaloase si imprudente ale WikiLeaks au compromis securitatea nationala si au pus vieti in pericol. Nicio companie responsabila, fie ca este din SUA sau din strainatate, nu trebuie sa ajute WikiLeaks in efortul de raspandire a documentelor furate", subliniaza Lieberman.

Citeste si:
Jeff Bezos se pensionează! Cui va preda conducerea imperiului Amazon
Jeff Bezos se pensionează!...

  • Suedia va emite un nou mandat de arestare pe numele lui Assange

"Procedura prevede ca pedeapsa maxima pe care o risca Assange pentru fiecare din infractiunile de care este suspectat sa fie precizata (in mandat). Noi nu ne-am referit decat la viol", cea mai grava dintre cele trei acuzatii retinute, alaturi de agresiune sexuala si coercitie, a declarat un reprezentat al politiei criminalistice suedeze, Tommy Kangasvieri, insarcinat cu transferul dosarului la Interpol, informeaza MEDIAFAX.

"Trebuie sa reformulam mandatul", a adaugat el, precizand ca partea suedeza a "recunoscut un viciu de procedura". Mandatul urmeaza sa fie rescris de procuroarea care se ocupa de dosar, Marianne Ny. Ea nu a putut fi contactat pana in prezent.

Kangasvieri nu a precizat in cat timp va fi emis un nou mandat de arestare.

Citeste si:
Julian Assange se căsătoreşte astăzi, în închisoare, cu fosta lui...
Julian Assange se căsătoreşte...

Citand o sursa din cadrul politiei, cotidianul britanic The Times a dezvaluit joi ca politia britanica stia unde se ascunde Assange - se pare in sud-estul Angliei -, dar nu a putut interveni pentru ca mandatul de arestare suedez continea erori.

  • Scotland Yard si agentii de informatii din multe tari stiu unde se afla fondatorul WikiLeaks

Scotland Yard si agentii de informatii din diverse tari stiu unde se afla Julian Assage, afirma un avocat al acestuia, fara a confirma prezenta in Marea Britanie a fondatorului WikiLeaks, relateaza MEDIAFAX.

"Scotland Yard stie unde se afla, la fel si serviciile de informatii din mai multe tari", a declarat Mark Stephens, avocatul lui Julian Assange, cautat de politia suedeza si de Interpol intr-un caz de viol si considerat inamicul numarul unu de numeroase guverne nemultumite de dezvaluirea de catre WikiLeaks a numeroase documente diplomatice americane.

Citeste si:
Donald Trump Jr. a publicat conversatia cu Wikileaks
Donald Trump Jr. a publicat...

Cotidianul Times a dezvaluit joi ca Assange s-ar afla in sud-estul Angliei, dar arestarea sa a fost initial imposibila din cauza unui viciu procedural.

Mark Stephens nu a dezvaluit unde se afla Assange.

Cititi si: Fondatorul WikiLeaks, cautat de Interpol

Fondatorul WikiLeaks, arestat pentru viol


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.