Sase din zece femei sunt victime ale violentei fizice de-a lungul vietii, iar in intreaga lume, jumatate dintre femeile ucise sunt omorate de catre fosti sau actuali parteneri sau soti, precizeaza, joi, de Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeilor, Centrul de informare ONU.

Centrul de informare ONU pentru Romania arata ca pentru femeile care au intre 15 si 44 de ani, violenta este cauza majora a instabilitatii si a decesului, transmite MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, un studiu realizat pe baza datelor furnizate de Banca Mondiala cu privire la factorii de risc intalniti de femeile din aceasta categorie de varsta a demonstrat ca violul si violenta domestica se situeaza pe o treapta mai inalta decat cancerul, accidentele auto, razboiul sau malaria.

Centrul de informare ONU pentru Romania precizeaza ca violenta domestica si conjugala afecteaza femeile din toate tarile lumii dar fenomenul este mai des intalnit in tarile sarace precum Bangladesh, Etiopia, Peru sau Tanzania, unde peste 50 la suta dintre femei declara ca sunt agresate sexual sau fizic.

"Violenta domestica se manifesta si in state foarte dezvoltate precum Marea Britanie, unde un procent semnificativ de 30 la suta dintre femei declara ca au fost agresate de fostul sau actualul partener, sau in Statele Unite in care 22 la suta dintre femei recunosc acelasi lucru. In Romania una din trei femei a declarat ca a fost abuzata fizic sau verbal de catre partenerul de viata", mai arata sursa citata.

Reprezentatul Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA) in Romania, Francois Farah, a declarat joi, la lansarea campaniei "16 Zile de Activism Impotriva Violentei Domestice", ca desi oamenii cred ca violenta reprezinta un fenomen singular, in realitate ea face parte dintr-un cadru de gandire si lucrurile nu pot fi schimbate decat prin implicarea intregii societati.

"Violenta poate aparea in scoala sau in orice spatiu public, poate fi parte dintr-un cod etic sau poate aparea in mas media sub forma unor imagini sau mesaje privind acceptrea violentei. Am vrea ca in fiecare zi sa luptam pentru eradicarea acestui fenomen, sa nu existe o zi aniversara", a spus Farah.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.