Coreea de Sud isi va consolida fortele armate in cinci insule din Marea Galbena, situate in apropiere de Coreea de Nord, dupa ce aceasta regiune a fost bombardata marti de regimul de la Phenian, care s-a declarat pregatit sa loveasca din nou.

Guvernul "a hotarat o crestere neta a fortelor armate, inclusiv a trupelor terestre, pe cele cinci insule din Marea Galbena", in nord-vestul Coreei de Sud, a declarat Hong Sang-Pyo, un oficial de rang inalt din cadrul presedintiei sud-coreene, transmite MEDIAFAX, citand AFP.

Acest anunt a fost facut la cateva ore dupa ce Coreea de Nord s-a declarat pregatita sa loveasca din nou Coreea de Sud, acuzand inca o data statul vecin ca a deschis ostilitatile.

Regimul stalinist din Republica Populara Democratica a Coreei (RPDC), numele oficial al Coreei de Nord, a declarat ca a raspuns unui exercitiu militar organizat de Coreea de Sud in zona contestata din Marea Galbena.

"RPDC, care trateaza cu seriozitate pacea si stabilitatea in Peninsula Coreeana, este pe cale sa faca dovada unui control de sine supraomenesc, dar artileria armatei RPDC, cara apara Dreptatea, ramane pregatita sa traga", a anuntat miercuri seara Guvernul nord-coreean.

"Inamicul a lansat obuze de pe o insula care este atat de aproape de teritoriul RPDC, incat se afla in campul vizual reciproc (al celor doua tar)", a adaugat oficialul nord-coreean, in comunicat.


Phenianul a acuzat joi Statele Unite ca sunt partial responsabile de schimbul de focuri.

"Marea occidentala (Galbena) a devenit un butoi cu dinamita, unde riscurile de confruntare intre Nord si Sud persista doar pentru ca Statele Unite au trasat unilateral o linie ilegala de demarcatie" intre cele doua tari, a declarat un oficial militar nord-coreean de rang inalt, referindu-se la sfarsitul Razboiului din Coreea (1950-1953).

"In consecinta, Statele Unite nu pot sa scape de responsabilitatea pe care o au in recentul schimb de tiruri", a adaugat el in acest mesaj adresat armatei americane, preluat de agentia KCNA.

Citeste si:
Audi, BMW și Mercedes, amendate în Coreea de Sud pentru manipularea...
Audi, BMW și Mercedes,...

Pentru prima data de la Razboiul din Coreea, Phenianul a bombardat marti o zona cu locuinte civile din Coreea de Sud. Aceste tiruri de obuz au omorat patru persoane si au ranit alte 18, pe Insula Yeonpyeong, provocand tituri de riposta din partea armatei sud-coreene.

Statele Unite si-au exprimat sustinerea fata de Coreea de Sud si vor efectua impreuna manevre aeronavale de duminica pana miercuri.

La randul sau, premierul chinez, Wen Jiabao, a declarat joi ca Beijingul se opune "oricarei provocari militare", fara a preciza la ce se refera.

Cititi si: Coreea de Sud a suspendat ajutorul umanitar pentru Coreea de Nord

[VIDEO] Conflictul continua: Seulul trimite armament pe insula Yeonpyeong


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.