Doi militari sud-coreeni au fost ucis, iar alti 15 au fost raniti, marti, de tirurile cu obuze nord-coreene care au vizat o insula sud-coreeana, situata in vestul peninsulei, in Marea Galbena, a anuntat Statul Major, citat de AFP.
Coreea de Nord a lansat marti obuze asupra unei insule din Coreea de Sud, provocand pagube si raniti si determinand o riposta armata din partea Seulului, au anuntat anterior Ministerul sud-coreean al Apararii si agentia Yonhap, relateaza MEDIAFAX.

Postul de televiziune sud-coreean YTN a precizat ca tirurile de obuze, care au atins insula Yeonpyeong, au provocat raniti si au avariat mai multe locuinte.
  • Statul Major sud-coreean a confirmat ca obuze au atins insula unde se afla un detasament al armatei. Altele au cazut in mare, a adaugat acesta.
  • In reactie, Seulul a promis "represalii" in cazul unor noi provocari din partea Phenianului, dupa bombardarea insulei, a afirmat presedintia sud-coreeana.

"Armata noastra va riposta ferm la orice noua provocare",
a declarat presedintia sud-coreeana, intr-un comunicat.

"Bombardarea (insulei) Yeonpyeong de catre Coreea de Nord este o provocare militara clara. In plus, acest bombardament vizand obiective civile este impardonabil", a adaugat presedintia, cerand autoritatilor nord-coreene sa "isi asume responsabilitatile".

  • Armata sud-coreeana a ripostat la tirurile de obuze nord-coreene, potrivit Ministerului Apararii de la Seul, care a adaugat ca armata sud-coreeana a fost plasata in stare de alerta maxima, iar avioane de lupta vor survola zona.

"O unitate de artilerie nord-coreeana a declansat tiruri de provocare la ora 14.34 (7.34, ora Romaniei), iar trupele sud-coreene au ripostat imediat", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii.

Potrivit unui localnic, citat de postul YTN, circa 50 de obuze au cazut pe insula Yeonpyeong, provocand pagube la locuinte.

"Cel putin zece case au ars. Ni s-a ordonat prin portavoce sa parasim casele",
a declarat Lee Jong-Sik, un alt locuitor al insulei situate in Marea Galbena, o zona disputata de cele doua Corei, unde s-au produs alte incidente in trecut.

Citeste si:
Președintele Vladimir Putin dorește ca Rusia și Coreea de Nord să...
Președintele Vladimir Putin...

Imaginile difuzate de televiziuni prezentau coloane de fum ridicandu-se deasupra insulei.

Aceste tiruri intervin in timp ce emisarul american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, a plecat de la Tokyo spre Beijing.

El urmeaza sa se intalneasca marti cu oficiali chinezi, pentru a discuta despre dosarul nord-coreean, la cateva zile dupa dezvaluirea existentei unei uzine de imbogatire a uraniului in aceasta tara.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.