Partidul Socialist (Pasok), aflat la putere in Grecia, a iesit invingator in alegerile locale de duminica, castigand scrutinul in opt dintre cele 13 regiuni si la 73 de primarii, in pofida programului de austeritate impus de Guvern, potrivit rezultatelor definitive, publicate luni.

Scrutinul a fost marcat de o rata record a absenteismului, de aproximativ 40 la suta in primul tur si 50 la suta in turul doi, exprimand nemultumirea electoratului fata de programul de austeritate impus tarii, dupa mai multi ani de deriva financiara, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Afacerilor Interne si citate de AFP.

Pasok, care a beneficiat de aliante cu ecologistii si stanga radicala in 25 de primarii din totalul celor castigate, a invins in alegeri in cele mai importante doua orase, Atena si Salonic, dupa 24 de ani in care la putere s-au aflat conservatorii, sustinand candidati din randul societatii civile, transmite MEDIAFAX.

Principalul partid de opozitie, Noua Democratie (ND), de dreapta, si-a impus candidatii in cinci regiuni si 41 de municipalitati, intre care si cea din Pireu, castigata de la socialisti.

Stanga Democratica, o mica formatiune rezultata in urma unei scindari a partidului radical de stanga Syriza, se impune ca a treia forta la nivel local, cu 35 de candidati alesi.

La nivel regional, din randul Pasok au fost alesi opt presedinti de regiune, intre care si Petros Tatoulis, fost membru al dreptei, formatiunea beneficiind in Peloponez de sustinerea extremei-drepte. In schimb, Noua Democratie isi pastreaza fieful din nord, in special in regiunea Salonic.

  • Principalul castigator din primul tur: Partidul Comunist

Principalul castigator al primului tur, cu un scor la nivel national in crestere cu 11 la suta din electorat si beneficiind de nemultumirile contra programului de austeritate, Partidul Comunist a platit pentru izolarea politica autoimpusa, castigand o singura primarie, intr-un cartier muncitoresc din Atena.
Citeste si:
Danemarca, prima țară cu un partid condus de roboți
Danemarca, prima țară cu un...

Syriza a castigat alegerile in sase cartiere din Atena, cu sustinerea ecologistilor si Stangii Democratice.

O mica formatiune de extrema-dreapta, Laos, care a avut un rol de echilibrare, sustinand candidaturi conservatoare, nu a reusit sa isi impuna niciun primar, dupa ce a inregistrat, in primul tur, o scadere a influentei sale in randul electoratului, la aproximativ 4,5 la suta.

Insa, la Atena, o formatiune cu retorica neonazista, Chryssi Avghi, a umplut un gol in primul tur, liderul acesteia, Nikolaos Michaloliakos, fiind ales cu 5,3 la suta din voturi, in cadrul Consiliului Municipal.

Aceste alegeri locale constituie primul scrutin organizat la nivel local dupa o recenta reforma a comunitatilor locale, care a condus la o transformare a 57 de departamente in 13 regiuni, in timp ce numarul de primarii a fost redus de la 1.034 la 325.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.