Premiul Nobel pentru fizica pe 2010 a fost decernat, marti, cercetatorilor Andre Geim si Konstantin Novoselov, ambii de la Universitatea Manchester (Marea Britanie), pentru cercetarile lor din domeniul structurii atomilor de carbon.

Cercetatorii Andre Geim (Olanda) si Konstantin Novoselov (Marea Britanie/ Rusia) de la Universitatea Manchester din Marea Britanie au fost recompensati, marti, cu premiul Nobel pentru fizica pe anul 2010, pentru "lucrarile lor revolutionare asupra grafenului", a anuntat comitetul Nobel, potrivit MEDIAFAX.

Grafenul este varianta bidimensionala a grafitului si este format dintr-un aranjament planar de atomi de carbon dispusi intr-o retea hexagonala. Grafenul a fost descoperit in 2004, prin exfolierea grafitului si are o serie de proprietati deosebite, care ii confera un potential extraordinar, atat pentru fizica teoretica fundamentala, cat si pentru realizarea practica a unor noi aplicatii.

In 2009, premiul Nobel pentru fizica a revenit cercetatorilor Charles K. Kao (China, Marea Britanie), Willard S. Boyle (SUA) si George E. Smith (SUA), considerati parintii fibrelor optice si ai imagisticii digitale.


Sezonul premiilor Nobel pe 2010 a debutat luni, cand cercetatorul britanic Robert Edwards a fost recompensat cu premiul pentru medicina, pentru descoperirile sale in domeniul fertilizarii in vitro.

Miercuri, 6 octombrie, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.