Comisia Europeana (CE) cere Romaniei sa se asigure ca legislatia nationala in materie de protectie a pasarilor respecta intru totul reglementarile Uniunii Europene, CE fiind preocupata de faptul ca perioadele de vanatoare in tara noastra coincid cu cele de protectie speciala.

"Romania are la dispozitie doua luni sa se conformeze avizului motivat. In caz contrar, Comisia ar putea sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene", se arata intr-un comuncat al CE.

Comisarul UE pentru mediu, Janez Potoènik, a declarat ca Directiva privind protectia pasarilor este un element cheie al legislatiei UE in materie de protectie a naturii. "De aceea invit insistent Romania sa isi alinieze legislatia la reglementarile Uniunii Europene", a spus Potoènik.

In aceasta ordine de idei, Comisia adreseaza Romaniei un aviz motivat ca urmare a nerespectarii de catre aceasta a reglementarilor UE cu privire la vanarea pasarilor. Totodata, Comisia este de parere ca perioadele de vanatoare stabilite de legislatia romana nu asigura un regim de protectie completa, asa cum prevede directiva.

  • Garantarea unor practici de vanatoare durabile

Directiva privind protectia pasarilor este cel mai vechi text legislativ al UE in materie de protectie a naturii si, totodata, si cel mai important, instituind un regim complet de protectie a tuturor speciilor de pasari salbatice care au habitatul natural in Uniune.

Zonele reglementate de Directiva fac parte din Natura 2000, reteaua zonelor naturale protejate din Uniunea Europeana.

Directiva recunoaste vanatoarea ca fiind o activitate legitima si prevede un sistem complet de gestionare a acestei practici pentru a garanta ca este durabila. Directiva interzice in special vanarea pasarilor in timpul perioadelor in care sunt cel mai vulnerabile, cum este, de exemplu, perioada de migrare inapoi catre locurile de cuibarire, perioada de reproducere si perioada de crestere a puilor.

Citeste si:
Austria a respins cererea șefei CE de a permite aderarea României...
Austria a respins cererea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.