Cercetatorii americani au reusit sa reconstituie si sa readuca la viata virusul gripei "spaniole" din 1918, pentru a-i descoperi si analiza virulenta, in speranta ca vor contribui astfel la combaterea unei potentiale pandemii de gripa aviara, relateaza revista "Science". Pentru reanimarea virusului, cercetatorii dintr-un laborator ultrasecret au mers in Alaska pentru a exhuma trupul congelat al unei femei ingropate in permafrost, in 1918. De asemenea, tesuturi pulmonare provenind de la alte victime ale gripei spaniole si conservate in formol au contribuit la reconstituirea codului genetic al virusului.

Analiza specialistilor arata ca virusul din 1918 (H1N1), responsabil de moartea a pana la 50 de milioane de oameni, era unul de origine aviara, care a reusit sa migreze la om.

Virusul reconstituit a fost testat pe soareci, embrioni de pui si celule pulmonare umane, rezultatul fiind ca animalele au murit in cateva zile de la infectare. Cercetatorii au creat diferite versiuni, prin combinarea cu genele altor virusuri gripale, pentru a realiza comparatii si a determina care sunt elementele ce le fac letale.

S-a constatat ca una dintre genele responsabile pentru virulenta sa este cea a unei proteine de la suprafata virusului, hemaglutinina (HA), care ii permite sa "se agate" de celule. Deslusirea mecanismului agresivitatii HA ar permite gasirea unei cai de a o bloca, descoperire ce ar contribui la la dezvoltarea unui vaccin impotriva gripei aviare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.