Regele Fahd a fost ingropat ca un om de rand

Regele Fahd al Arabiei Saudite a fost ingropat intr-un mormant simplu, marcat de o piatra fara nici un nume, la fel ca restul mormintelor oamenilor de rand sau nobili, in conformitate cu traditia austera a sauditilor conservatori. Fostul suveran, decedat la varsta de 84 de ani, a fost inhumat ieri dupa-amiaza in cimitirul public al-Oud, din centrul capitalei Riad, unde se odihnesc trei dintre predecesorii sai la tron - Saud, Faisal si Khaled, dar si nenumarati oameni obisnuiti. Aici, in cimitirul public, toti sunt egali in moarte, toate mormintele sunt la fel: o ridicatura de pamant, la capataiul careia se afla o piatra, fara nici o inscriptie.

Wahhabismul, o doctrina musulmana extrem de conservatoare, dominanta in Arabia Saudita, respinge orice "inovatie" in Islam, respectiv orice masura, act sau stil de viata care nu ar putea fi regasite in Coran, cum ar fi vizitarea mormintelor de catre familia indoliata. Potrivit ritualurilor islamice, defunctul este onorat printr-o inmormantare rapida, fara sicriu; doar intr-un giulgiu alb.

Funeraliile fostului rege s-au incheiat la cimitirul din centrul capitalei, dupa ce, in prealabil, trupul adus de la spital a poposit la Moscheea imamului Turki Ibn Abdallah, unde familia s-a rugat pentru cel decedat in prezenta catorva mii de oameni - demnitari, supusi si lideri straini. Printre acestia din urma s-au numarat presedintele francez Jacques Chirac si Printul Charles, mostenitorul tronului britanic.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.