Inceputul saptamanii i-a lovit pe romani cu o veste dura din partea Rusiei: diplomatul Gabriel Grecu a fost declarat persona non grata si i s-a cerut sa paraseasca tara, fiind suspectat de spionaj.

In replica, autoritatile romane au hotarat declaratea diplomatului rus Anatoly Akopov persona non-grata in Romania si i-au cerut sa paraseasca tara in 48 de ore.

Dar intrebarea de pe buzele tuturor este: Ce a declansat criza diplomatica dintre cele doua tari? Cum s-a ajuns in situatia aceasta?

Cotidianul Le Monde are o teorie pe care multa lume o suspecta ca ar sta la baza conflictului dintre tara noastra si Rusia si anume “Scutul anti-recheta al Statelor Unite”.

Rusii au fost luati prin surprindere de participarea Romaniei la actiunea anti-racheta SUA si au declarat in mai multe randuri ca interceptorii din Romania ar putea fi o amenintare la adresa securitatii Rusiei. [Scutul antiracheta: Rusia se simte amenintata de interceptorii din Romania]

Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a declarat ca scutul nu va constitute o amenintare la adresa Rusiei si considera ca amplasarea pe teritoriul national a scutului antiracheta va duce la consolidarea parteneriatului strategic romano-american, prin care Romania va deveni un reper important in cadrul NATO si al UE.

  • “Razbunarea” rusilor?

Le Mond sugereaza insa ca tot acest conflict diplomatic, pornit din Rusia, vine ca replica la amplasarea scutului anti-racheta SUA pe teritoriul Romaniei.

Francezii amintesc ca Rusia s-a declarat neincrezatoare in programul anti-racheta si a acuzat Bucurestiul si Washingtonul de lipsa de transparenta in ceea ce priveste montarea dispozitivelor si scopul in care acestea vor fi folosite.

  • Acuzatii grave de spionaj

FSB-ul a declarat pentru BBC News ca diplomatul roman, Gabriel Grecu a fost retinut in timp ce incerca sa primeasca informatii secrete de la un cetatean rus.

Pe langa informatii de natura politica, Grecu l-a obligat pe cetateanul rus sa ii furnizeze si secrete de strategie militara. Intre timp, cetateanul rus si-a dat seama ca spionul roman incearca sa-l influenteze sa comita acte de tradare si a decis sa se adreseze autoritatilor. De asemena, el a fost dispus sa coopereze cu FSB pentru a stopa actiunile diplomatului” au declarat reprezentati ai FSB-ului.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Declaratia autoritatilor spune ca respectivele documente reprezentau un risc enorm pentru securitatea nationala a Rusiei si de aceea diplomatul a fost retinut si trimis inapoi in Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.