Primele expulzari ale romilor aflati ilegal in Franta catre tarile lor de origine, Romania si Bulgaria, vor avea loc joi, a anuntat marti ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux.

Ministrul, aflat in vizita la Toulon (sud-est), a precizat ca 51 de tabere instalate ilegal au fost demolate in aceasta vara in Franta.

"In total sunt 700 de romi care vor fi trimisi in tarile lor pana la sfarsitul lunii
", cu avionul, a afirmat el, precizand ca primele zboruri vor avea loc la 19 si 26 august, iar un al treilea este prevazut pentru "sfarsitul lui septembrie", transmite MEDIAFAX, citand AFP.

In afara de aceste expulzari in serie, presedintele Nicolas Sarkozy, care tocmai a anuntat noi masuri in materie de securitate, a avertizat recent ca va retrage nationalitatea franceza unora dintre infractorii de origine straina.

Parisul a fost criticat dur pentru legatura stabilita intre imigratie si lipsa de securitate. In Franta, puterea este acuzata de tabara de stanga ca ptomoveaza "rasismul de stat" si politica sa este considerata "socanta", de catre unii alesi de dreapta.


In cursul diminetii, ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson, afirmase ca Franta nu va crea "zboruri speciale" pentru a expulza romii in tarile lor de origine, recunoscand in acelasi timp ca persoanele expulzate pot reveni "pentru ca asa este legea".

"Acestea nu sunt expulzari colective, ci expulzari individuale", a declarat Besson pentru postul de radio RTL.


"Nu sunt zboruri speciale" ci "zboruri comerciale, asa cum OFII (Oficiul Francez pentru Imigratie si Integrare) face in mod regulat", a subliniat el. Acest lucru inseamna ca sunt rezervate locuri in avioane de linie.

"Acestea sunt expulzari in tara de origine. Este ceea ce spune legea si noi aplicam legea", a precizat Besson, recunoscand insa ca persoanele expulzate, cetateni ai Uniunii Europene, "vor putea reveni in Franta, pentru ca asa este legea".
"Dar ele nu vor putea sa ramana aici in situatie ilegala si sa primeasca ajutor pentru repatriere voluntara (300 de euro, plus 100 de euro pentru un copil)".

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.