Canicula, care afecteaza Rusia de la inceputul lui iulie si a provocat incendii de amploare pana in Moscova, este cea mai grava "din ultimii 1.000 de ani", de la formarea tarii.
"Nici noi, nici stramosii nostri nu am fost martori la un astfel de fenomen in 1.000 de ani, de la formarea tarii noastre", a declarat directorul serviciilor de meteorologie ruse, Aleksandr Frolov, pentru televiziunea publica, adaugand ca "este un fenoment unic care nu are antecedente".

Serviciile meteorologice au anuntat deja ca temperaturile caniculare care afecteaza partea vestica a Rusiei de la inceputul lui iulie au depasit toate recordurile, atat ca maxime, cat si ca durata, de la deschiderea registrelor de observatie din Rusia moderna, in urma cu 130 de ani.

Dupa un record de 38,2 grade Celsius la Moscova la 29 iulie, fosta capitala imperiala Sankt-Petersburg (nord-vest) a inregistrat un record absolut sambata, cu 37,1 grade Celsius, potrivit meteorologilor.

Incendiile au devastat de la sfarsitul lui iulie aproximativ 200.000 de hectare si au provocat moartea a 52 de persoane, potrivit unui bilant oficial.

  • Situatia din capitala rusa s-ar putea deteriora in cursul zilei de luni, avertizeaza meteorologii

Situatia din capitala rusa, sufocata de fum si unde temperaturile vor depasi luni 35 de grade Celsius, se va inrautati in cursul zilei, din cauza rafalelor de vant, au avertizat serviciile meteorologice, citate de AFP. Moscova, o metropola cu zece milioane de locuitori, este afectata inca de saptamana trecuta de un fum dens provenit de la incendiile de la periferie. Ca si in zilele precedente, numerosi trecatori purtau, luni dimineata, masti de protectie. Rafalele de vant dinspre sud-est, care aduc fumul catre oras, vor continua, au avertizat luni serviciile de meteorologie.

"Orientarea rafalelor de vant va determina o deteriorare suplimentara a situatiei ecologice din oras, vizibilitatea va scadea la 100 de metri",
a anuntat un oficial din cadrul acestor servicii, citat de Interfax. Un oficial din cadrul observatorului pentru calitatea aerului din Moscova a declarat ca indicii de poluare sunt de trei ori mai mari decat pragul de alerta.
Citeste si:
Un viitor fără fum: dispozitivele pentru tutun oferă o alternativă...
Un viitor fără fum:...

"Se observa astazi noi valuri de fum si o crestere a concentratiei de materii poluante", a declarat oficialul, Elena Lezina. "Particulele de dimensiuni mici, de zece microni, de monoxid de carbon, hidrocarburi specifice, sunt cele care arata in prezent o concentratie de trei ori superioara normei", a adaugat ea pentru postul de radio Ecoul Moscovei. Mai multe ambasade straine le-au recomandat cetatenilor lor sa paraseasca orasul.

In pofida zborurilor intarziate din cauza vizibilitatii slabe, un numar record, de aproape 105.000 de pasageri, a parasit orasul diminica folosind aeroporturile din Moscova, a anuntat luni Comitetul rus pentru transport aerian, Rosaviatia, citat de RIA Novosti. Incendiile de padure, care au provocat moartea a 52 de persoane pana in prezent, continua sa devasteze partea vestica a tarii, afectata de la inceputul lui iulie de o canicula fara precedent.

  • Autoritatile le recomanda locuitorilor din Moscova sa stea acasa pana marti
Potrivit Financial Times, Ghennadi Oniscenko le-a cerut angajatorilor sa ofere personalului zile libere pana cel putin marti, in scopul reducerii numarului persoanelor expuse riscului de a inhala smog pe strazi la minim, scrie MEDIAFAX. Municipalitatea a anuntat ca a deschis 120 de centre "antismog", echipate cu aer conditionat. Dar putini locuitori par sa stie de aceste centre, iar multi raman acasa cu ferestrele inchise, in pofida caldurii innabusitoare, in timp ce altele continua sa umple spitalele.
Citeste si:
Cod ROSU de poluare in China, unde mai multe fabrici si scoli au...
Cod ROSU de poluare in China,...

Nivelul poluarii in oras a scazut in cursul zilei de duminica, concentratia de monoxid de carbon fiind de trei ori peste limita acceptabila, fata de sapte ori cu cateva zile inainte. Dar numarul deceselor in oras din cauza caldurii si a smogului a crescut in ultimele zile, un angajat de la morga afirmand pentru Financial Times ca numarul cadavrelor primite este mai mare decat dublul unei perioada obisnuite, batranii fiind cel mai afectati. Un oficial de la registratura Moscovei a declarat ca rata mortalitatii a crescut in iulie cu 50 la suta.

Un medic care a scris sub acoperirea anonimatului intr-o publicatie electronica sustine ca autoritatile din domeniul sanitar incearca sa acopere decesele provocate de caldura si smog in Moscova, amenintand medicii ca vor fi concediati daca vor diagnostica pacientii cu boli legate de aceste fenomene. "Nu dam acest diagnostic - nu vrem sa fim concediati. Avem familii de hranit", scrie medicul pe site, adaugand ca trupurile neinsufletite ale celor care au murit din cauza caldurii si smogului in ultimele zile au fost duse in subsol pentru ca "frigiderele sunt pline". Acesta sustine ca situatia este similara in spitalele din Moscova.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.