Unul dintre cele mai importante grupuri de comemorare a Holocaustului din intreaga lume cere Bancii Nationale a Romaniei sa retraga din circulatie o moneda comemorativa cu portretul patriarhului Miron Cristea.

Potrivit gruparii, patriarhul, care a condus biserica Ortodoxa din Romania intre 1925 si 1939, era antisemit si a cerut evreilor sa paraseasca Romania.

Radu Ioanid, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite s-a declarat socat de decizia BNR de a bate o moneda cu chipul patriarhului Cristea. Ioanid sustine ca patriarhul, care a fost si prim ministru intre 1938 - 1939, a fost principalul responsabil pentru revizuirea legii de cetatenie, care le-a luat cetatenia romana la aproximativ 225.000 everi, adica la 37% din populatia evreiasca, transmite Associated Press.

Primul patriarh al BOR este cunoscut, intr-adevar, pentru atitudinile sale antisemite. Miron Cristea scria in 1937, in publicatia "Apararea Nationala": "Iti vine sa plangi de mila bietului popor roman, caruia evreul ii stoarce si maduva din oase. A nu reactiona impotriva evreilor, inseamna a ne duce de vii la pieire….A ne apara este o datoria nationala si patriotica, iar nu “anti-Semitism”….[A]veti destule calitati si posibilitati, ca sa va cautati si gasiti si castigati undeva un loc, un pamant, o tara, o patrie inca nelocuita de altii….Traiti, ajutati-va, aparati-va, si exploatati-va unii pe altii; dar nu pe noi si pe alte popoare, carora cu rafinatiile etnice si talmudice le duceti si acaparati tot belsugul", scrie Realitatea.

Cererea de retragere a monedei a fostr trimisa catre Mugur Isarescu pe data de 29 iulie. Purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, a declarat ca moneda face parte dintr-o serie de 5 monede de colectie, battue in argint, reprezentand cei cinci patriarhi ai Romaniai, care au condus Biserica Ortodoxa din 1925 pana acum, si nu este vorba de o moneda dedicate special lui Miron Cristea.

Romania are in prezent doar 6000 de evrei, iar guvernul tarii neaga in continuare exterminarea a peste 300.000 de evrei si tigani in timul Holocaustului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.