O mica banca iraniana cu sediul in Germania este folosita de Teheran pentru a evita sanctiunile economice internationale si pentru a face afaceri in numele unor companii ce figureaza pe listele negre ale comunitatii internationale, au declarat oficiali occidentali.

Banca comerciala europeano-iraniana este cunoscuta sub initialele EIH Bank si a rulat peste un miliard de dolari pentru companii iraniene asociate cu programul militar conventional si balistic al Iranului, inclusiv companii aflate pe lista neagra in SUA, in UE sau la ONU, potrivit cotidianului economic american, relateaza NewsIn, citand Wall Street Journal.

In iunie 2009, spun oficialii occidentali, EIH pare sa fi fost timplicata intr-o vasta schema de evaziune fiscala, facand tranzactii in numele bancii Sepah din Iran, o banca vizata de sanctiuni internationale pe motiv ca faciliteaza comertul cu arme al Iranului si activitatile de proliferare ale Teheranului.

Un purtator de cuvant al EIH, care are sediul in Hamburg, a refuzat sa comenteze informatiile din WSJ, iar banca Sepah nu a putut fi contactata.
EIH figureaza totusi pe lista neagra a Trezoreriei americane, iar oficialii de la Washington si-au exprimat recent ingrijorarea in legatura cu activitatile bancii din Germania, scrie WSJ. Presedintele Barack Obama a semnat luna trecuta o lege care ar putea bloca bancile si companiile straine sa faca afaceri in SUA, daca au legaturi cu Iranul, reaminteste cotidianul.

Seful CIA: Iranul ar putea avea arme nucleare in 2 ani


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.