Statele Unite se opun in continuare "ocupatiei" ruse din cele doua regiuni separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, a declarat luni secretarul american de stat Hillary Clinton, in cursul unei vizite in capitala georgiana Tbilisi.

Georgia ar trebui sa evite sa fie "provocata" de Rusia, a subliniat Clinton, intr-un discurs rostit in fata liderilor organizatiilor de femei din fosta republica sovietica.

"Continuam sa criticam actiunile Rusiei care ni se par gresite si invadarea si ocupatia din Georgia sunt in fruntea listei", a spus ea. "Statele Unite sustin poporul georgian, sustinem democratia georgiana", a subliniat sefa diplomatiei americane, reafirmand si sustinerea Washingtonului fata de aderarea la NATO a fostei republici sovietice din Caucaz, transmite NewsIn.

Aceste prime declaratii raspund asteptarilor Tbilisi, care spera ca Hillary Clinton va mentine o pozitie dura fata de prezenta militara rusa in Abhazia si Osetia de Sud si ca va reafirma sustinerea SUA fata de integritatea teritoriala a tarii.

In schimb, Tbilisi ar trebui sa se concentreze pe dezvoltarea economica si pe construirea democratiei, pentru a accentua contrastul fata de Abhazia si Osetia de Sud, a adaugat ea.

"Nu vin in fata voastra sa va spun ca este o problema usoara, pentru ca nu este", a declarat ea.

Secretarul de stat american a ajuns luni in Georgia, unde a discutat timp de doua ore cu presedintele Mihail Saakasvili, la doi ani dupa criza generata de un conflict armat cu Rusia.

In urma conflictului din august 2008, Rusia a recunoscut independenta celor doua regiuni rebele. Exemplul sau nu a fost urmat, deocamdata, pe scara larga in lume.

In 29 iunie, liderul de Tbilisi s-a declarat dispus sa inceapa discutii cu Rusia, in vederea unei normalizari a relatiilor dintre cele doua tari.

Georgia a fost ultima etapa a turneului secretarului de stat american in cinci tari foste sovietice sau comuniste, ce a vizat in special sa linisteasca aceste state in legatura cu relansarea relatiilor dintre SUA si Washinton.

Citeste si:
Hilarry Clinton, atac la Bernie Sanders: "N-a realizat nimic"
Hilarry Clinton, atac la...

Clinton, care a sosit de la Erevan, urmeaza sa paraseasca Georgia in dupa-amiaza zilei de luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.