Principalele partide parlamentare din Ungaria se pregatesc sa aleaga saptamana viitoare un nou presedinte, in conditiile in care actualul sef al statului, Lszl Slyom, isi va incheia mandatul de cinci ani in 5 august, relateaza RRA citat de RADOR.

Conform legislatiei ungare, Parlamentul trebuie sa aleaga prin vot secret un nou presedinte cu cel putin 30 de zile inainte de data respectiva.

Alegerea noului presedinte al tarii va avea loc in 29 iunie, iar reprezentantii grupului parlamentar al socialistilor ungari, aflati in opozitie, au anuntat luni ca au inaintat legislativului lista cu semnaturile necesare pentru sustinerea candidaturii lui András Balogh, care este in prezent ambasador al Ungariei in Thailanda.

Sansele ca acesta sa devina viitorul presedinte al tarii sunt destul de reduse, in conditiile in care parlamentarii partidului de guvernare Fidesz si aliatii lor crestin-democrati controleaza peste doua treimi din locuri in parlamentul unicameral de la Budapesta, majoritatea necesara pentru alegerea unui candidat inca din prima runda de vot.

Daca, totusi, niciun candidat nu beneficiaza de sustinerea a doua treimi dintre parlamentari, de doua ori consecutiv, se organizeaza o a treia runda de vot, in care va fi suficienta majoritatea simpla.

Reprezentantii Fidesz au anuntat ca liderul acestei formatiuni, Viktor Orban, va propune partidului zilele urmatoare un candidat pentru functia de presedinte, iar o decizie finala va fi luata cu o zi inainte de votul din Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.