O serie de ciocniri au avut loc miercuri intre muncitori greci din sectorul bugetar, care au intrat cu forta in Acropole, si scutieri, dupa lansarea unei greve de 48 de ore impotriva masurilor de austeritate impuse de Guvern.

Aceste incidente au avut loc in conditiile in care miercuri are loc o noua greva generala, convocata la apelul principalelor doua asociatii sindicale din tara, relateaza BBC, citat de NewsIn.

Grecia este paralizata miercuri de o greva generala, considerata un test pentru capacitatea Guvernului de a impune masurile dure de austeritate necesare, in schimbul unui pachet international de ajutor de 110 miliarde de euro.

Potrivit asteptarilor, milioane de greci ar urma sa participe la greva. [Grecii au iesit iar in strada]

Masurile de austeritate au fost incluse intr-un proiect de lege prezentat Parlamentului elen, care va fi votat pana la sfarsitul acestei saptamani. Aceste prevederi au ca scop reducerea cheltuielilor bugetare cu 30 de miliarde de euro pe o perioada de trei ani. Astfel, deficitul public al Greciei ar urma sa scada sub 3% din PIB pana in 2014, in conditiile in care in prezent este de 13,6%.

Liderii de sindicat considera ca aceste masuri vor afecta grecii cu venituri mici.

UE a fost de acord sa ofere Greciei finantare in valoare de 80 de miliarde de euro, iar restul va proveni de la Fondul Monetar International. Insa acest pachet trebuie sa fie aprobat mai intai de unele parlamente din cele 15 tari membre ale Zonei euro.

Iar in schimb, Grecia va lua masuri de austeritate majore, despre care premierul Giorgios Papandreou a spus ca implica "mari sacrificii". Printre aceste masuri se numara anularea bonusurilor pentru bugetari, reducerea primelor de vacanta, inghetarea salariilor si pensiilor timp de cel putin trei ani, cresterea TVA-ului de la 21% la 23%, cresterea taxelor pe combustibil, alcool si tigari cu 10% si taxarea constructiilor ilegale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.