Statele Unite dezvolta o noua generatie de rachete rapide, ce pot atinge viteze de peste 5.793 de kilometri pe ora si pot lovi orice tinta de pe Glob intr-o ora, un proiect care a alarmat China si Rusia si a complicat negocierile pentru reducerea armelor nucleare.

"Capacitatea de a ataca o gama larga de tinte aflate in raza de actiune intercontinentala, fara a recurge la arme nucleare, are o importanta centrala pentru securitatea nationala", a explicat Daniel Goure, analist la institutul Lexington din Virginia, relateaza The Sunday Times.

Potrivit NewsIn, Casa Alba a cerut fonduri de aproape 250 de milioane de dolari pentru cercetarea tehnologiilor hipersonice, dintre care unele folosesc undele de soc generate de rachete pentru a le creste si mai mult viteza.

Noua arma va putea fi lansata din aer, de pe mare sau de la sol si va zbura la o altitudine de peste 106 kilometri. Racheta va primi date actualizate privind tinta de la sateliti. La o viteza de pana la cinci ori mai mare decat cea a sunetului, ea va genera atat de multa caldura incat va trebui acoperita cu materiale speciale, pentru a evita topirea.

In functie de versiunea pe care o va alege Pentagonul, ogiva se va putea imparti in zeci de bucati letale in ultimele secunde ale zborului sau poate lovi o singura tinta, bazandu-se pe energia kinetica enorma generata. Ca arma de precizie, efectele sale ar diferite de distrugerea in masa provocata de o racheta cu focos nuclear.

Dezvoltarea acestui program a fost salutata de unii si criticata de altii, in conditiile in care presedintele american incearca sa reduca arsenalul strategic nuclear american in favoarea armelor tactice, care pot fi folosite pentru a combate teroristi. "Arme conventionale cu raza de actiune globala (...) ne vor permite sa reducem rolul armelor nucleare", a explicat vicepresedintele Joe Biden.

Pe de alta parte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat la inceputul acestei luni ca "statele vor accepta cu greu o situatie in care armele nucleare dispar, dar apar arme care nu sunt mai putin destabilizante in mainile unor membri ai comunitatii internationale.

Si analisti americani au avertizat in legatura cu riscul care Rusia sau China sa confunde lansarea unei astfel de rachete hipersonice cu un atac nuclear. "Timpul scurt de zbor (...) ofera putin timp pentru evaluarea situatiei, exercitand o presiune enorma asupra mecanismelor nationae de luare de decizii si crescand probabilitatea unui accident", a subliniat Pavel Podvig, de la universitatea Stanford.

Zi istorica pentru pacea mondiala


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.