Avionul prezidential prabusit in urma cu o saptamana in Rusia avea la bord numeroase personalitati ale vietii politice, militare si religioase ale Poloniei, ceea ce l-a facut pe fostul presedinte Lech Walesa sa spuna ca Polonia si-a pierdut elitele la Katyn pentru a doua oara dupa masacrul din 1940.

Alaturi de presedintele Lech Kaczynski si sotia sa, Martia, se aflau Ryszard Kaczorowski, cel care in perioada '89-'90 a fost ultimul presedinte al Poloniei in exil, doi vicepresedinti ai camerei inferioare a Parlamentului polonez, intre care unul era candidat la alegerile prezidentiale din 2010, presedintele Bancii Nationale a Poloniei, directorul Biroului de presa al Presedintiei, presedintele Biroului National de Securitate al Poloniei, secretarul de stat al Cancelariei Prezidentiale, ministrul adjunct de externe, precum si inalti comandanti ai armatei poloneze - seful Statului Major, multi alti militari de cariera. In total, 89 de pasageri si sapte membri ai echipajului, scrie NewsIn.

Presedintele Lech Kaczynski conduce lista principalelor personalitati poloneze care au decedat in accidentul aviatic din Rusia, de saptamana trecuta, transmite RRA, preluat de RADOR. Nascut in 1949, in Varsovia, cu 45 de minute inainte de fratele sau geaman, Jaroslaw, Lech Kaczynski provine dintr-o familie de profesori. Mama sa preda limba polona la liceu, iar tatal, de profesie inginer, era profesor la Universitatea de Tehnologie din Varsovia.

Lech si Jaroslaw au avut un parcurs profesional si politic aproape identic. La 12 ani au jucat rolul unor frati gemeni intr-un film pentru copii. Amandoi au activat in opozitia anticomunista la sfarsitul anilor '70. Dupa impunerea Legii martiale, in decembrie 1981, Lech a fost inchis, ca alti cateva mii de militanti din miscarea Solidaritatea. Eliberat dupa 11 luni, a devenit, impreuna cu fratele sau, un colaborator apropiat al lui Lech Walesa, liderul primului sindicat liber din lumea comunista. In urma unui conflict cu acesta, la inceputul anilor '90 gemenii au fondat Partidul Lege si Justitie. In 2001, acesta a devenit cel mai important partid polonez. In toamna lui 2005, Lech Kaczynski a castigat alegerile prezidentiale, iar Jaroslaw pe cele legislative.

Alaturi de Lech Kaczynski, in tragedia aviatica din Rusia si-a pierdut viata si sotia presedintelui, Maria Kaczynska, de profesie economista. Cei doi s-au casatorit in 1978, pe cand Lech era asistent la Facultatea de Drept a Universitatii din Gdansk. In 1980, s-a nascut fiica lor, Marta, care a urmat cariera tatalui si s-a specializat in drept. Familia prezidentiala Kaczynski avea doua nepoate, dar era si o mare iubitoare de animale. Aveau doi caini si doua pisici, dintre care una adoptata dintr-un adapost de animale.

Lista personalitatilor decedate e completata de fostul presedinte polonez in exil in perioada comunista, Ryszard Kaczorowski. Acesta a condus tara in anii 1989 si 1990 si a fost, de fapt, ultimul presedinte polonez in exil. Dupa el, tara a fost condusa de Lech Walesa, primul presedinte ales democratic in Polonia dupa Al Doilea Razboi Mondial.

In accidentul aviatiac si-a pierdut viata si presedintele bancii centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek. Nascut in 1963, acesta avea un masterat in finante, dar si studii postuniversitare in management. A fost numit la conducerea Bancii Nationale a Poloniei in 2007, dupa o experienta in domeniu de 14 ani.

Krzysztof Putra, vicepresedinte al Seimului si fost vicepresedinte al Senatului polonez, era nascut la 4 iulie 1957 si a activat in Solidaritatea din august 1980, iar in 2001 a fost unul dintre fondatorii partidului Lege si Justitie.

Jerzy Szmajdzinski, vicepresedinte al Seimului, era politician de stanga, nascut in 1952. A fost ministru al apararii in guvernului lui Leszek Miller. In decembrie anul trecut, Alianta Stangii Democratice, partidul sau, il desemnase candidat la prezidentiale.

Krystyna Bochenek, vicepresedinte al Senatului, era nascuta in 1953. Fosta jurnalista, cunoscuta pentru campaniile sale sociale sau de promovare a limbii poloneze, a fost aleasa de trei ori senator.

Seful Statului Major Polonez, generalul Franciszek Gagor, a fost si el pe lista pasagerilor decedati. Detinea functia din 2006, dupa o experienta indelungata alaturi de misiunile de pace ale Organizatiei Natiunilor Unite si in institutii ale NATO sau ale Uniunii Europene.

Alaturi de el, comandantul Fortelor Terestre, comandantul Fortelor Aeriene, comandantul Marinei si seful Fortelor Speciale.
Acestia, dar si vicepresedintele camerei inferioare a Parlamentului polonez, candidatul stangii la prezidentiale, plus mai multi deputati, senatori si reprezentanti ai diferitelor biserici au murit in accidentul aviatic de saptamana trecuta si sunt comemorati in aceste zile in Polonia si in intreaga lume.

"Aceasta lista parca ar fi toata Polonia, toata istoria noastra", a spus sambata premierul Donald Tusk, reamintind ca polonezii au datoria de a nu-i sterge din memorie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.