Tarile europene si-au extins sambata restrictiile de zbor, ceea ce a consemnat la sol multe curse aeriene internationale si a lasat mii de pasageri blocati pe aeroporturi.

Nu este clar cand va lua sfarsit aceasta situatie, pentru ca vulcanul inca erupe si sambata continua sa raspandeasca cenusa, dupa cum a declarat Gunnar Gylfason, de la Departamentul pentru Protectie Civila si Situatii de Urgenta din Islanda.

"Nu putem spune cat timp va continua o eruptie ca aceasta"
, a declarat Gylfason pentru CNN, potrivit NewsIn.

Vulcanul a inceput sa erupa in 20 martie, sub ghetarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei, reusind sa strapunga gheata.

Situatia s-a inrautatit in aceasta saptamana, determinand evacuari ale populatiei locale si in cele din urma afectand spatiul aerian european.

Ultima data vulcanul a erupt in 1821, iar eruptia a durat, cu unele intreruperi, doi ani, a spus Gylfason.

In aceaste conditii, Regatul Unit si Belgia au anuntat ca spatiul lor aerian va fi inchis cel putin pana sambata la miezul noptii (duminica, ora 1.00, ora Londrei).

Compania British Airways si-a anulat toate zborurile din si spre Londra programate pentru sambata, iar compania irlandeza low-cost Ryanair si-a anulat toate cursele catre nordul Europei si catre Milano pana luni.

Norul de cenusa se deplaseaza catre sudul si estul Europei.

Desi nu este vizibila in aer, cenusa - alcatuita din particule fine de roca, minerale si nisip - constituie o amenintare serioasa pentru avioane, pentru ca blocheaza motoarele si provoaca defectiuni electrice, potrivit expertilor.

Incidente petrecute in trecut, cand aeronave care au incercat sa strapunga nori de cenusa vulcanica au suferit avarii si pene de motor, i-au determinat pe oficialii europeni sa prefere inchiderea spatiului aerian decat sa riste o catastrofa, a explicat Joe Sultana, de la Eurocontrol, organismul ce administreaza transportul aerian european.

"Nu pot spune daca este o reactie exagerata sau dimpotriva"
, a spus Sultana. "Cred ca toata lumea vrea siguranta. Intelegem impactul asupra companiilor aeriene, dar siguranta e pe primul loc", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.