Premierul Emil Boc a declarat ca norul de cenusa vulcanica provenit din Islanda acopera in acest moment tot teritoriul Romaniei, precizand insa ca nu exista depasiri ale concentratiilor maxim admise ale poluantilor si nici probleme sau recomandari pentru populatie.

"Norul vulcanic acopera in acest moment tot teritoriul Romaniei. In acest moment nu exista niciun fel de depasiri ale concentratiilor maxim admise ale poluantilor masurati in 143 statii automate de monitorizare, asta inseamna ca nu exista niciun fel de problema cu calitatea aerului in momentul de fata in Romania", a anuntat premierul concluziile Comitetului pentru situatii de urgenta.

Seful Guvernului a aratat ca "nu exista in momentul actual recomandari speciale pentru populatie, cel putin pana maine (n.r.- luni) la ora 12.00, dar in functie de evolutiile viitoare si de informatiile pe care le vom primit de la Comitetul pentru securitatea sanatatii al UE, de la Centrul pentru Controlul Bolilor al UE si de la Organiatia Mondiala pentru Sanatate, vom aplica masurile necesare, daca se vor impune".

Boc a tinut sa precizeze ca, in prezent, in nicio tara a Uniunii Europene nu s-au impus masuri speciale pentru sanatatea populatiei. "Daca nici macar in Islanda, din datele pe care le avem, nu s-a luat niciun fel de masura pentru protectia sanatatii populatiei, cu atat mai putin putem sa ne gandim ca avem nevoie de o masura speciala in Romania", a mentionat premierul

Intrebat care sunt masurile speciale pentru populatie ce ar putea fi luate, daca se vor impune, Boc a raspuns: "Nu sunt masuri care azi sa fie avute in vedere, de aceea, daca se va impune, ceea ce vor face toti europenii vom face si noi" . "N-ar trebui sa intram in panica. Pentru viata de zi cu zi a romanilor nu e niciun fel de problema, daca maine la 12.00 avem alte date, le vom comunica. Important e ca noi suntem pregatiti, si avem si stim ce trebuie sa facem, dar nu exista pericol", a mai spus premierul.

Pe de alta parte, directorul ANM, Ioan Sandu, a declarat ca primul nor rezultat din emisia vulcanica din Islanda a traversat deja Romania, iesind din tara duminica, la ora 5.00 dimineata, insa ca, din cauza faptului ca emisia nu s-a oprit, se formeaza in continuare un nor poluant, care coboara in parte si spre Europa, aratand ca Romania va fi mai ferita incepand de joi.

"Cea mai mare parte din emisie se duce pe directia Vest- Est, traverseaza partea de Nord a continentului si se duce spre Rusia, dar o parte din emisie coboara spre Europa, in continuare. Aceasta situatie, din prognozele pe care le avem in acest moment, dureaza. Posibilitatea sa vina in continuare emisie de cenusa vulcanica spre Europa, deci si spre Romania, e mai mult pana joi. De joi, se schimba putin, apare dorsala Mediterana care blocheaza circulatia dinspre nord-vest, si Romania si sudul Europei este mai ferita de noile emisii de cenusa vulcanica, care continua sa vina", a explicat Sandu.

Prognoza arata ca extiderea va fi nu numai deasupra Romaniei, ci si deaspra intregului continent, la altitudini peste 6000 metri, dar prezenta norului la acesta altitudine nu are efecte asupra populatiei, mai informeza Ministerul Mediului.

Agentiile pentru Protectia Mediului din intreaga tara monitorizeaza permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie precum si pulberile cu dimensiuni foarte mici, atat cu metode automate, cat si cu metode manuale.

Norul de cenusa care trece pe deasupra Romaniei nu constituie un pericol pentru sanatate, a declarat pentru Realitatea TV, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Steinu-Cercel, care spune ca in acest caz este valabil primul nivel de alerta din trei posibile.

"Daca cenusa asta ajunge la nivelul solului, lumea va trebui sa se protejeze, in sensul ca va trebui sa aiba haine care sa acopere in majoritatea portiunilor pielea, sa nu poarte lentile de contact pentru ca ar putea ca aceasta cenusa sa intre in spatiul dintre globul ocular si lentila de contact si sa produca leziuni foarte importante la nivelul globului ocular", a spus Streinu-Cercel.

Organizatia Mondiala a Sanatatii ii avertizeaza pe europeni ca trebuie sa se protejeze de norul de cenusa vulcanica.

Purtatorul de cuvant al organizatiei spune ca particulele de cenusa sunt periculoase, pentru ca se pot depune pe plamani si produc probleme de respiratie. El a precizat ca cea mai mare parte a norului se afla la altitudine mare, insa cand cenusa ajunge pe sol este bine ca oamenii sa stea in interior cat de mult posibil. Cei care totusi vor sa iasa din casa ar fi bine sa poarte o masca.

Norii de ploie care vor afecta slab unele zone ale tarii nu vor intra in contact cu norul de cenusa, fiind sub altitudinea de 6.000 de metri, a declarat la Realitatea TV, Florinela Georgescu, specialist in cadrul Autoritatii Nationale de Meteorologie.

"Circulatia aerului nu favorizeza deplasarea norului de cenusa spre sud, mai marcanta fiind deplasarea spre est. Extiderea sa este in straturile superioare la altitudinei peste 6000 metri. In general, pentru sambata nu se anunta ploi extinse, dar este posibil sa ploua la munte, din nori a caror altitudine este mult mai mica ca a norului de cenusa", a spus Georgescu, potrivit NewsIn.

Norul de cenusa perturba serios transportul in intreaga Europa.

Vineri, norul de cenusa a dus la anularea a 16.000 de curse aeriene. Norul se indrepta spre sud si est prin Europa vineri noapte, potrivit Eurocontrol, ceea ce inseamna ca vor fi afectate mai multe tari, potrivit CNN.

"Se poate presupune ca vor fi perturbari serioase in Europa la sfarsitul acestei saptamani", a spus seful adjunct Eurocontrol Brian Flynn. El a calificat situatia drept "serioasa si fara precedent".

British Airways a anuntat ca a anulat toate cursele spre si din Londra sambata. Mai multe curse ce urmau sa ajunga spre destinatii britanice vineri noapte au fost redirectionate spre aeroporturi scotiene.

Ryanair a anulat toate cursele spre nordul Europei si Milano pana luni, din cauza norului de cenusa.

Asociatia internationala a traficului aerian, care reprezinta circa 230 de companii aeriene, a estimat impactul financiar la peste 200 de milioane de dolari pierderi pe zi.

Norul de cenusa a dus la inchiderea unora dintre cele mai aglomerate aeroporturi europene, printre care Charles de Gaulle din Paris, Heathrow si Schiphol din Amsterdam.

Spatiul aerian a fost inchis in Elvetia, Cehia, Belgia, Danemarca, Finlanda, Lituania, Estonia si Olanda. A fost inchis partial in Marea Britanie, Franta, Germania, Polonia, Suedia, Norvegia si Irlanda.

"Administratia Nationala de Meteorologie a informat vineri dimineata Ministerul Mediului si Padurilor in legatura cu eruptia vulcanului activ de sub ghetarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei, care a erupt pentru a doua oara miercuri, 15.04.2010, la numai doua zile dupa ce isi incetase activitatea inceputa luna trecuta. Astfel, din estimarile Administratiei Nationale de Meteorologie precum si ale Centrului International de Avertizare pentru aviatie, privind cenusa vulcanica – Volcanic Ash Advisary – (VAAC), rezulta ca norul de cenusa produs de eruptia vulcanica nu va afecta direct Romania, dar se va apropia de Nord-Vestul teritoriului in cursul zilei de sambata, 17 aprilie", se arata in comunicatul transmis vineri de Ministerul Mediului.

Ministerul precizeaza ca agentiile pentru Protectia Mediului din Bihor, Maramures, Satu Mare si Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie, precum si fractiunea PM10 (pulberi in suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atat cu metode automate cat si cu metode manuale.

Traficul, dat peste cap de norul de cenusa

Parti mari din nordul Europei vor mentine interdictiile privind traficul aerian, a doua zi, dupa ce un nor de cenusa vulcanica din Islanda a obligat autoritatile sa impuna cele mai ample restrictii asupra zborurilor comerciale, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Spatiul aerian ramane inchis

Spatiul aerian al Romaniei ramane inchis pana luni la ora 12.00, a decis Comitetul pentru situatii de urgenta intrunit la Guvern.

[Eruptie vulcanica in Islanda]: Norul de fum si cenusa de la vulcanul Eyjafjallajokull, situat la 125 de kilometri de capitala Reykjavik, a ajuns la peste 6.000 de metri inaltime, dupa eruptia produsa miercuri, la ora locala 1.00 (4.00 ora Romaniei).

Politia a anuntat ca zona a fost inchisa si nu au fost inregistrate victime. Insa fermierii, care sunt ingrijorati de animale, nu au evacuat inca zona. Politia afirma ca aceasta eruptie a fost mai mare decat cea din martie, care abia s-a incheiat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.