Bronislaw Komorowski a devenit noul sef al statului polonez, dupa moartea lui Lech Kaczynski. Acesta are la dispozitie 14 zile pentru a convoca noi alegeri, care vor trebui sa aiba loc in termen de 60 de zile.

Steagul de pe palatul prezidential din Varsovia a fost coborat in berna, iar mai multe persoane s-au adunat pentru a depune flori si a aprinde lumanari, in memoria presedintelui decedat si a celorlalte victime, inalti oficiali polonezi.

Constitutia poloneza prevede ca, in cazul in care presedintele nu isi mai poate exercita functia, seful Dietei devine sef al statului. Bronislaw Komorowski, in varsta de 57 de ani, este candidatul la presedintiei al partidului Platforma Civica (PO), aflat la putere.

Komorowski se considera un om capabil sa-i solidarizeze pe polonezi si sa gaseasca solutii de compromis.

La alegerile primare organizate de partid, Komorowski, un aristocrat, l-a invins pe actualul ministru de externe Radoslaw Sikorski, in varsta de 47 de ani, obtinand 68,5% dintre voturile membrilor Platformei Civice, fata de 31,5% Sikorski. Potrivit sondajelor, Komorowski era favorit in fata fostului presedinte Lech Kaczynski la alegerile prezidentiale, arata NewsIn.

Komorowski a ocupat in trei guverne succesive postul de viceministru al apararii, in anii '90, iar in perioada 2000-2001 a asigurat conducerea acestei institutii in cabinetul lui Jerzy Buzek. A preluat conducerea camerei inferioare a Parlamentului de la Varsovia in 2007.

In timpul regimului comunist din Polonia, Komorowski a facut parte din opozitia democrata, publicand o serie de materiale ilegale. In 1980, el a fost condamnat, impreuna cu alti membri ai Miscarii pentru apararea drepturilor omului si civice, la un an de inchisoare, pentru organizarea unor proteste.

In 1991, Komorowski a intrat in Parlamentul polonez, pe listele Uniunii Democrate, iar in 5 noiembrie 2007 a devenit al patrulea presedinte al Dietei poloneze.

Dupa moartea presedintelui Lech Kaczynski intr-un accident aviatic in Rusia, el a devenit sef interimar al statului. In aceasta calitate, el trebuie sa convoace alegeri prezidentiale anticipate in decurs de 14 zile.

Bronislaw Komorowski s-a nascut la Oborniki Slaskie, in sud-vestul Poloniei, in 4 aprilie 1952. El este fiul contelului Leon Komorow, a carui familiei provenea din nordul Lituaniei. Familia Komorowski a condus regiunea Zywiecczyzna timp de 200 de ani.

El este casatorit din 1977 cu Anna Dembowska, cu care are cinci copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.