Presedintele kirghiz Kurmanbek Bakiev a fugit din tara, dupa ce a fost indepartat de la putere prin revolte violente ale populatiei impotriva guvernului sau.

Opozitia kirghiza a format un guvern de incredere nationala condus de fostul ministru de externe Roza Otunbaieva, a informat agentia AKI, potrivit NewsIn.

Capitale Biskek a fost teatrul unor violente fara precedent miercuri. Ciocnirile intre putere si manifestantii opozitiei s-au soldat deja cu peste 40 de morti si circa 400 de raniti, conform Ministerului Sanatatii. Ranitii sunt spitalizati in mai multe centre.

Opozitia si guvernul din Kirgizstan au decis sa desfasoare negocieri, a informat anterior agentia locala de stiri, citand o sursa din guvern. "Au inceput consultarile preliminare dintre oficiali si liderii opozitiei pe tema opririi violentelor", a declarat consilierul pe aparare si securitate Elmurza Satibaldiev, citata de agentia locala 24.kg.

Presedintele kirghiz a fugit din tara cu un avion

Totusi, presedintele kirghiz Kurmanbek Bakiev, insotit de cateva persoane, a plecat din tara la bordul unui avion de mici dimensiuni, care a decolat de pe aeroportul Manas, unde Statele Unite au o baza militara, relateaza agentiile ruse de presa.

Nu se cunoaste destinatia presedintelui, dar, potrivut unor surse, s-ar putea sa se indrepte catre Alma-Ata, in Kazahstan.
Un lider al opozitiei, Temir Sariev, anuntase ca guvernul kirghiz a demisionat, iar presedintele Kurmanbek Bakiev a plecat din Biskek. "Bakiev a plecat din sediul Guvernului si din vila sa din Biskek", a spus Sariev, care a anuntat ca guvernul alternativ format de opozitie este condus de fostul ministru de externe, Roza Otunbaieva. Aceasta a anuntat ulterior ca guvernul format de opozitie in Kirgizstan detine intreaga putere in tara, dupa o zi de revolte. "Nu se stie unde se afla presedintele Bakiev", a mai spus noul premier.

Citeste si:
Rusia semneaza cu Belarus si Kazahstan crearea unei Uniuni...
Rusia semneaza cu Belarus si...

Revoltele au izbucnit marti la Talas, in nord-vestul tarii, apoi s-au extins miercuri in mai multe regiuni.

Presedintele Bakiev decretase interzicerea circulatiei si a dat ordin sa fie intarita paza la frontiere.

Canalele de televiziune din Kirgizstan difuzeaza apeluri prin care cer populatiei sa inceteze jafurile in Biskek, potrivit Interfax.

Moscova nu ii va oferi adapost presedintelui kirghiz indepartat de la putere

Potrivit unei surse de la Kremlin, Guvernul rus nu are de gand sa ii ofere adapost presedintelui Bakiev.

Este improbabil ca presedintele Bakiev sa vina la Moscova, a spus sursa de la Kremlin. "Nu este asteptat la Moscova", a insistat aceasta sursa.

Incidentele intervin pe fondul tensiunilor dintre opozitie si guvernul presedintelui Kurmanbek Bakiev, acuzat ca cenzureaza presa independenta si ca alimenteaza coruptia. Bakiev, care a ajuns la putere in urma cu cinci ani, in urma protestelor de strada, a promis sa puna capat coruptiei si nepotismului, dar a devenit din ce in ce mai nepopular pe fondul situatiei economice dificile din tara.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.