Amnesty International a cerut Chinei transparenta in ceea ce priveste numarul de executii pe care le face anual, cu ocazia publicarii raportului sau despre pedeapsa cu moartea in lume, relateaza AFP.
Organizatia pentru apararea drepturilor omului, cu sediul la Londra, a refuzat sa publice ceea ce ar fi doar o estimare a numarului de executii din China, tara cu cea mai mare populatie din lume, considerand ca cifrele avansate sunt de obicei departe de realitate.

Indiferent de cifrele adevarate, sunt de ordinul de mai multor mii, iar "China a executat (in 2009) mai multi oameni decat in restul lumii", scrie Amnesty in raportul sau.

"Nicio persoana condamnata la moarte in China nu beneficiaza de un proces echitabil, in conformitate cu normele internationale"
, potrivit organizatiei. "Autoritatile chineze pretind ca au avut loc mai putine executii (decat in trecut - n.red.). Daca acest lucru este adevarat, de ce nu spun lumii cate persoane trimite statul la moarte?", se intreaba Claudio Cordone, secretar general interimar al Amnesty.

  • Executii in jurul lumii


Potrivit raportului, cel putin 714 persoane au fost executate in 18 tari in 2009, in special in Asia, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Cel putin 2.001 persoane au fost condamnate la moarte in 56 de state.

Pe langa China, statele care au recurs cu mai mare usurinta la pedepsele cu moartea in 2009 sunt Iranul (cel putin 388 de executii), Irakul (cel putin 120), Arabia Saudita (cel putin 69) si Statele Unite (52). Potrivit ONG-ului, Iranul a executat 112 persoane in cele doua luni care au urmat realegerii contestate a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad din iunie.

Amnesty a saluat insa faptul ca abolirea acestei pedepse a progresat in lume anul trecut. Astfel, numarul tarilor care au renuntat la pedeapsa cu moartea pentru orice infractiune a ajuns la 95, dupa ce Burundi si Togo au schimbat legea in acest sens.

Cel putin 17.118 persoane din lume au facut obiectul unei condamnari la moarte la sfarsitul lui 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.