Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat luni seara nu este exclusa o pista straina in dublul atentat sinucigas soldat cu 38 de morti, survenit in metroul de la Moscova

  • Zi de doliu in Capitala Rusiei
Primarul Moscovei Iuri Lujkov a decretat astazi zi de doliu in Capitala. Locuitorii au depus flori la statiile de metrou Lubianka si Park Kulturi, unde au fost comise cele doua atentate de doua femei kamikaze. In jurul pranzului, Biserica ortodoxa va organiza o rugaciune in memoria victimelor, la catedrala Hristos Mantuitorul, cel mai mare lacas de cult din capitala rusa.
  • Vladimir Putin, considerat vinovat de atacuri
In conditiile in care numerosi politisti au fost desfasurati la metrou, presa rusa l-a acuzat pe premierul Vladimir Putin ca nu a reusit sa impiedice aceste atacuri, atribuite de autoritati unor kamikaze cu legaturi cu gruparile rebele din Caucazul de Nord.
"Realitatea a pus capat iluziile privind securitatea in viata de zi cu zi. In ultimii ani, autoritatile si posturile publice de televiziune (pro-Kremlin) au lasat rusii sa creada ca terorismul este localizat in Caucazul de Nord si nu ameninta cetatenii simpli", apreciaza cotidianul economic Vedomosti. "

Ministrul de externe Serghei Lavrov a evocat o pista straina in acest atentat, comis la metrou, la o ora de varf. "Nu o exclud, nu putem exclude nimic", a declarat Lavrov, citat de agentia Interfax. "Stim foarte bine cu totii ca teroristii ilegali sunt foarte activi la frontiera dintre Afganistan si Pakistan. Stim ca mai multe atentate sunt pregatite acolo, pentru a fi comise nu numai in Afganistan, dar si in alte tari. Uneori aceste itinerarii ajung pana in Caucazul rus", a spus ministrul.

La randul sau, presedintele Dmitri Medvedev a condamnat in aceeasi termeni aceste acte, comise, potrivit lacestuia, de niste "fiare". "Nu am nici cea mai mica indoiala: ii vom gasi si vor fi nimiciti toti", a declarat Medvedev in cursul serii.

  • Liderii lumii condamna dublul atentat.

Sefa diplomatiei americane, Hillary Clinton, a calificat terorismul drept un "dusman comun". "Fie ca suntem la metrou in Moscova, la metrou in Londra, intr-un tren in Madrid sau intr-o cladire de birouri la New York, facem fata aceluiasi inamic", a spus ea intr-un interviu acordat postului canadian de televiziune CTV.

Directorul FSB Aleksandr Bortnikov a acuzat miscarea rebela din Caucazul de Nord, afectat dupa anii '90 de doua razboaie sangeroase in Cecenia. "Potrivit versiunii preliminare, atentatele au fost comise de grupari ce au legaturi cu regiunea Caucazului de Nord", a declarat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.