Presa suedeza a publicat din nou miercuri o caricatura a suedezului Lars Vilks, in care profetul Mahomed apare cu un corp de caine, desen care se afla la originea complotului pentru asasinarea autorului sau, dejucat marti in Irlanda.

In sustinerea caricaturistului, cotidianul suedez Dagens Nyheter (DN) consacra o parte a paginii intai acestei povesti, alaturi de portretul lui Vilks, apoi un editorial pe a doua pagina si alte informatii pe aceasta tema in paginile interne, unde este republicata caricatura.

Autorul editorialului puncteaza ca Vilks nu este singur in acest conflict, intrucat o amenintare impotriva sa este o amenintare impotriva tuturor suedezilor. El cere cere statului de drept suedez sa furnizeze caricaturistului protectia de care are nevoie, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Potrivit ziarului, se pune problema apararii "in fata unui atac care vizeaza unul dintre drepturile fundamentale, libertatea de expresie".

Tabloidul Expressen publica si el caricatura, alaturi de portretul autorului. Ziarul se explica: "Expressen a decis sa publice desenul din doua motive: pentru a le permite cititorilor sa vada aceasta lucrare controversata si pentru a apara libertatea de expresie, tot mai amenintata".

Cotidianul Nerikes Allehanda a publicat caricatura la 18 august 2007, pentru a ilustra un editorial despre importanta libertatii de expresie, ceea ce a dus la o polemica in Suedia si in strainatate.

Un grup cu legaturi cu al-Qaida a oferit 100.000 de dolari pentru asasinarea caricaturistului. marti politia irlandeza a anuntat arestarea a sapte musulmani, suspectati de implicare in complotul pentru asasinarea caricaturistului.

Graficianul care l-a desenat pe Mahomed cu trup de caine, salvat de la moarte


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.