Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, liderul stangii radicale latino-americane, a declarat marti, la implinirea a 11 ani de la investirea in functie, ca revolutia sa va dura 900 de ani si ca el este pregatit sa mai ramana inca 11 ani la putere.

"Am 55 de ani, dintre care 11 ca presedinte. In urmatorii 11 ani promit sa ma menajez putin mai mult si, daca vreti, peste 11 ani voi avea 66 de ani, dintre care 22 ca presedinte, daca vrea Dumnezeu", a declarat Chavez, aclamat de ministrii sai si de sute de sustinatori, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Si prefer sa nu ma gandesc la cei 11 ani care vor urma, pentru ca voi avea 77 de ani, dintre care 33 ca presedinte. Ar fi prea mult, nu credeti?", a intrebat presedintele, ales in 1998, apoi reales in 2000 si 2006. Multimea a strigat "nu" ca raspuns.

Liderul socialist a anuntat deja ca va candida din nou in 2012, dupa adoptarea in 2009 a unei reforme constitutionale, care a crescut numarul de mandate prezidentiale posibile.

El vrea sa continue implementarea "socialismului in secolul al XXI-lea", combinand programele sociale concentrate pe cei mai saraci, si nationalizarea sectoarelor strategice din statul care exporta cel mai mult petrol America Latina (hirocarburi, electricitate, telecomunicatii, siderurgie, banci).

"Aceasta revolutie a sosit pentru a guverna 900 de ani", a spus el, adaugand ca oligarhii si "yankeii (...) nu vor mai guverna niciodata Venezuela".

Chavez, critic al imperialismului american, apreciaza ca tara a cunoscut 90 de ani colonizare, din timpul dictaturii lui Juan Vicente Gomez, in 1908, pana la alegerea sa la presedintie, la sfarsitul lui 1998. In timpul acestei perioade, tara a fost dominata de oligarhie si de Statele Unite, potrivit lui.

Pentru a continua revolutia, Chavez considera ca este necesar sa castige detasat urmatoarele alegeri legislative, in pofida unei nemultumiri din ce in ce mai mari, legata de criza energetica, de penuria de apa sau de lipsa de securitate. "Vom castiga in 26 septembrie cu o majoritate zdrobitoare", a spus el.

Puterea detinte aproape toate sediile din Parlamentul actual, pentru ca opozitia a boicotat ultimul scrutin din 2005.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.