Ali Hassan al-Majid, numit si Ali Chimicul, condamnat de patru ori la moarte pentru masacrarea, in 1988, a 5.000 de kurzi, a fost executat luni prin spanzurare, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului irakian.

Ali Chimicul, a fost condamnat luna aceasta la moarte prin spanzurare, pentru ca a ordonat in 1988 bombardarea cu gaz a satului kurd Halabja, provocand moartea a circa 5.000 de persoane, relateaza NewsIn, citand AFP.

Ali Hassan al-Majid a fost timp de mai bine de 35 de ani mana dreapta a varului sau Saddam Hussein, chemat sa inabuse si cea mai mica miscare de contestare a regimului, ceea ce i-a adus mai multe condamnari la moarte.

Simplu curier in armata inainte de lovitura de stat care a adus la putere partidul Baas in 1968, varul primar al fostului dictator a primit infama porecla de "Ali Chimicul" pentru ca a ordonat in 1988 bombardarea cu iperita a satului kurd Halabja, ucigand mii de persoane, printre care femei si copii.

Originar ca si Saddam din provincia Tikrit (la nord de Bagdad), el a ocupat postul de secretar general al partidului Baas in nord (1987-1989), coordonand atat armata, cat si serviciile de securitate generale si de informatii militare, implicate in represiunea impotriva kurzilor.

"Eu am dat ordine armatei sa distruga sate si sa mute satenii. Nu ma apar. Nu ma scuz. Nu am facut nicio greseala", a declarat al-Majid, referindu-se la reprimarea rebeliunii kurde, campania Anfal din 1987-1988, soldata cu aproape 180.000 de morti.

Condamnat la moarte pentru prima oara in iunie 2007 pentru rolul sau in aceste evenimente, el a fost condamnat si pentru crime impotriva umanitatii in momentul insurectiei siite din 1991 si pentru implicarea in moartea a zeci de siiti in 1999, dupa asasinarea ayatollahului Mohammed Mohammed Sadek Sadr.

Supranumit si "macelarul din Kurdistan", Ali Chimicul incepe in mai 1987 o politica implacabila in aceasta regiune, cu o vasta operatiune de evacuare a populatiei si animalelor, duse cu forta in apropierea frontierelor iordaniana si saudita, departe de zonele traditional locuite de kurzi.

Tot el a supervizat ocuparea Kuwaitului, considerata de regim "cea de-a 19-a provincie" a Irakului. Din august pana in noiembrie 1990, a fost guvernatorul nemilos al acestei tari invadata de armata irakiana, inainte de a prelua in februarie 1991 functia de ministru al afacerilor locale.
Fara scrupule, cere executarea in februarie 1996 a propriilor sai nepoti Hussein Kamel si Saddam Kamel, care s-au intors la Bagdad dupa ce fugisera cu un an mai devreme in Iordania si denuntasera regimul.

Membru al Consiliului de comandament al revolutiei (CCR, cea mai inalta instanta conducatoare a regimului baasist), Ali Chimicul fusese desemnat responsabil de regiunea militara sudica, avand misiunea de a contracara ofensiva americano-britanica lansata in 20 martie 2003. A fost singura regiune care a rezistat pentru scurt timp fortelor de coalitie.

A fost capturat in 21 august 2003, dupa ce a fost cautat mai multe luni. De atunci, a fost detinut intr-o inchisoare din Bagdad gestionata de americani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.