Vanzarile de bilete in SUA au totalizat in 2009 10,7 miliarde de dolari, peste recordul din 2008 de 9,78 miliarde, in timp ce numarul spectatorilor a crescut anul trecut, cu 3%. Iata peliculele cu cel mai mare succes in 2009

Studiourile de film au avut succes in intreaga lume, iar capacitatea de a cere mai mult pentru un bilet la o pelicula 3D a reprezentat in 2009 valoare adaugata pentru studiouri, care au lansat pe banda rulanta pelicule tridimensionale, toate bucurandu-se de un mare succes: "Avatar," "Up," "Monsters vs. Aliens" si "My Bloody Valentine" sunt doar catyeva dintre acestea.

  • Warner Bros
Warner Bros. a realizat in 2009 patru miliarde de dolari din vanzari de bilete la nivel mondial, depasind recordul anterior de 3,66 miliarde realizat in 2007. Warner a vandut bilete in valoare de 2,13 milarde dolari in SUA si 1,87 miliarde dolari in restul lumii. Pelicula cea mai bine vanduta a studiourilor fost "Harry Potter and the Half-Blood Prince", care a incasat 929 milioane de dolari.

Tot Warner Bros. a lansat doua dintre filmele surpriza ale anului 2009 - comedia "The Hangover" si pelicula "The Blind Side". "Sherlock Holmes", lansat de Craciun, a avut succes de asemenea, cu 140,7 milioane de dolari in primele 10 zile in SUA.

Studiourile Fox au vandut bilete de cel putin 4,04 miliarde de dolari la nivel mondial - 1,74 miliarde dolari in SUA si 2,45 miliarde dolari in restul lumii. Fox a incheiat anul intr-o nota puternica, avand pe marile ecrane "Avatar" si "Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel". "Ice Age: Dawn of the Dinosaurs" a vandut bilete in valoare de 691 milioane dolari in lume, iar continuarile "X-Men Origins: Wolverine" si "Night at the Museum: Battle of the Smithsonian". au avut parte la randul lor de succes in box-ofiice.

  • Filme produse de Sony

Si Sony a avut un an bun, cu vanzari de bilete in valoare de 1,46 miliarde dolari in SUA si 2,13 miliarde in lume. Printre titlurile cele mai profitabile ale studiourilor se numara "2012", care a vandut bilete in valoare de 590 milioane dolari in lume si 162 milioane in SUA si "Angels and Demons" - 352 milioane dolari in si 133 milioane in SUA. Documentarul care prezinta ultimele luni de viata ale lui Michael Jackson, "This Is It", a inregistrat 183 milioane dolari in lume si 72 milioane in SUA.
  • Paramount

Paramount a avut incasari de 1,48 miliarde in box-office-ul american si 1,31 milioane in lume. "Transformers: Revenge of the Fallen" a incasat 402,1milioane in SUA si 433,2 in lumem iar franciza "Star Treck", a adus 257 de milioane in SUA si 128 milioane in lume. Studiourile au facut insa istorie in box-office cu pelicula cu buget foarte mic "Paranormal Activity", pe care a achizitionat-o pentru cateva sute de mii de dolari si care ar fi avut un profit de 108 milioane dolari doar in SUA.
  • Disney

Disney a avut un an puternic, cu incasari de 2,93 miliarde dolari in lume si 1,23 miliarde dolariSUA . Pelicula 3D "Up" a reprezentat un hit comercial, cu incasari din bilete de 293 milioane dolari in SUA si 420 milioane in lume, in timp ce comedia "The Proposal", cu Sandra Bullock si Ryan Reynolds a fost unul dintre filmele de succes ale studiourilor, cu 164 milioane dolari SUA si 153 milioane in lume.

"G-Force", "A Christmas Carol" si "The Princess and the Frog" se numara printre titlurile de succes ale Disney.

Cel mai bun titlu atat in SUA, cat si la nivel international, ramane insa "Fast and Furious", produs de Universal, cu incasari din bilete de 155,1 milioane dolari in SUA si 207,6 millioane dolari in afara tarii. Pelicule care au adus incasari mari in strainatate sunt si "Inglourious Basterds" si "Public Enemies".

"New Moon", produs de Summit Entertainment, se afla pe lista celor mai bune filme din 2009 cu cea de-a doua parte a "Twilight".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.