La 10 zile dupa tentativa de atentat asupra cursei aeriene Amsterdam-Detroit, Statele Unite anunta sporirea controlelor pasagerilor din strainatate.

Printr-o directiva ce a intrat in vigoare astazi, Administratia pentru securitatea transporturilor (TSA) ordona sporirea controalelor vizand toti pasagerii originari sau proveniti din tari considerate ca sustinand terorismul sau "din orice alta tara vizata". Lista completa a acestor state nu a fost publicata inca oficial, transmite AFP.

Directiva se aplica tuturor companiilor, americane sau straine, citeaza NewsIn.

Pentru cetatenii din alte tari, directiva prevede o recurgere sporita la tehnologii avansate de controlare a pasagerilor si impune perchezitia "la intamplare" a pasagerilor ce ajung in Statele Unite din strainatate. "O securitate aeriana eficienta incepe in afara frontierelor noastre", a explicat TSA intr-un comunicat.

Cuba, Iranul, Sudanul si Siria sunt patru dintre tarile ce figureaza in prezent pe lista americana a statelor ce sustin terorismul, potrivit Departamentului de Stat.

Potrivit unui oficial din administratia Obama, contactat de AFP, 14 tari sunt vizati de aceste controale sporite, printre care Nigeria, Pakistan, Yemen, Afganistan, Libia si Somalia. Potrivit New York Times si Washington Post, celelalte patru tari sunt Algeria, Liban, Arabia Saudita si Irak.

Toti pasagerii originari sau provenind din aceste tari vor fi supusi la perchezitii corporale complete, iar bagajele lor vor fi perchezitionate manual, potrivit Politico. Directiva a fost publicata la 10 zile dupa tentativa de atentat asupra cursei 253 a Northwest Airlines, care a avut loc in ziua de Craciun.

Umar Farouk Abdulmutallab, un nigerian in varsta de 23 de ani, a incercat atunci sa arunce in aer aparatul cu explozibil ascuns in lenjeria intima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.