Nicolae Popa, condamnat pentru frauda in Romania si arestat la Jakarta la 2 decembrie, va fi extradat, a anuntat duminica politia indoneziana, precizand ca a notificat Ambasada romana in acest sens si este in asteaptarea unor informatii de la Ministerul Justitiei.

Potrivit cotidianului indonezian Jakarta Globe - care il numeste pe Nicolae Popa "un Bernie Madoff" al Romaniei, reamintind ca a inselat peste 100.000 de oameni - romanul este detinut in prezent la sediul politiei nationale din Jakarta Sud, relateaza NewsIn.

"Popa nu a comis o infractiune in Indonezia. Vizita Jakarta ca turist. L-am arestat in virtutea mandatului international de arestare emis de Interpol la cererea politiei romane", a declarat pentru cotidianul indonezian generalul de brigada Radja Erisman, seful diviziei pentru criminalitate economica din cadrul politiei indoneziene.

Generalul a confirmat ca politia a contactat Ambasada romana la Jakarta. "I-am notificat ca lucram la trimiterea lui Popa in Romania", a precizat Radja Erisman. El a mai spus ca autoritatile indoneziene sunt in asteptarea unor informatii suplimentare de la Ministerul Justitiei si Drepturilor Cetatenesti, dar nu a dat detalii despre ce informatii este vorba.

Indonezia nu are un tratat de extradare cu Romania. Legislatia indoneziana prevede ca o tara trebuie sa inainteze o cerere oficiala de extradare, pe canale diplomatice, catre Ministerul indonezian al Justitiei, iar in cazul in care nu exista tratat de extradare cu respectiva tara, decizia o poate lua presedintele Indoneziei. Astfel, potrivit generalului indonezian, politia indoneziana asteapta ca Ministerul Justitiei (din Indonezia) sa discute cu presedintele Susilo Bambang Yudhoyono.

Presedintelui Yudhoyono nu i s-a prezentat deocamdata cazul lui Nicolae Popa, a declarat un purtator de cuvant al presedintelui indonezian.

Totusi, Ministerul Justitiei a precizat ca nu a primit solicitari pentru transmiterea unor informatii suplimentare din partea autoritatilor indoneziene in cazul lui Nicolae Popa, cererea de extradare a fostului director Gelsor fiind transmisa pe 9 decembrie, impreuna cu documentele necesare.

De asemenea, nici politia romana nu a primit nicio comunicare oficiala din partea autoritatilor din Indonezia in legatura cu extradarea lui Popa, a declarat chesorul Petre Toba in cadrul unei conferinte de presa.

Fostul director GELSOR, Nicolae Popa, a fugit din Romania in anul 2000 si a fost condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare de Tribunalul Bucuresti. Instanta a pronuntat sentinta in dosarul FNI in 20 martie 2007, condamnandu-i la inchisoare pe cei 12 inculpati pusi sub acuzare in cauza. Ioana Maria Vlas a primit in acelasi dosar o pedeapsa cu 13 ani inchisoare. [Scandalul FNI: Nicolae Popa, urmarit de Interpol, a fost arestat in Indonezia]

Pe numele lui Popa a fost emis in ianuarie 2002 un mandat de arestare preventiva pentru savarsirea de infractiuni economice, iar in iunie 2009 un mandat de executare a pedepsei inchisorii, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune si delapidare, fiind condamnat la 15 ani inchisoare si la plata despagubirilor catre partile civile constituite, la nivelul sumelor efectiv investite, indexate cu rata inflatiei. Popa este invinuit pentru crearea unui prejudiciu de 50 de miliarde de lei vechi.

Nicolae Popa nu figureaza in evidentele MAE ca detinator de pasaport diplomatic sau de serviciu, ultima oara cand a cerut prelungirea pasaportului sau simplu fiind in 13.02.2001, cand inca nu era emis vreun mandat de arestare pe numele sau.

Astfel, conform datelor existente in arhiva Ambasadei Romaniei in Indonezia, Nicolae Popa s-a prezentat in ziua de 13.02.2001 la sediul misiunii din Jakarta si a solicitat prelungirea valabilitatii pasaportului simplu, aceasta data fiind cu un an inainte de ziua in care a fost emis mandatul de arestare.

De asemenea, Ministerul de Externe a precizat ca Ambasada Romaniei la Jakarta a prelungit pasaportul simplu pana la data de 16. 07.2004, conform normelor legale in vigoare la acea data. In urma verificarii arhivei Ambasadei Romaniei la Jakarta, Nicolae Popa nu a mai solicitat niciun fel de serviciu consular misiunii de acolo dupa data de 13.02.2001.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.